Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Dalarna kan bättre – här är våra tre prioriteringar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi ska leda klimatomställningen och skapa framtidens jobb", skriver Elin Norén och Lars Isacsson (S). Bild från Northvolts fabrik i Västerås. Foto: Simon Rehnström/TT

Annons

I Dalarna sker den gröna omställningen och nyindustrialiseringen snabbare än på många andra platser i världen. I Ludvika och Smedjebacken anställer Hitachi för fullt för att klara av att överföra den gröna energi som ska frigöra världen från beroendet av olja och gas. I Borlänge bygger Northvolt en fabrik som ska anställa minst 1 000 personer för att tillverka batterier med enorma mängder kraft från förnyelsebara energikällor. Ståljätten SSAB lägger enorma beställningar från LKAB på råmaterial för att tillverka världens första fossilfria stål.

Sverige och Europa har under många år sett med oro på den blixtsnabba teknikutvecklingen och globala konkurrensen som satt hård press på svenska företag, löner och villkor och samtidigt har insikten att vi måste förändra våra produktionsmetoder för att möta klimatkrisen som växt fram.

Annons

Annons

Samtidigt utvecklas besöksnäringen på ett fantastiskt sätt, inte minst i Sälenfjällen och Idre, och de stora investeringar som görs i hållbar turism ger ökade förutsättningar att jobba, bo och leva i hela vårt län.

Här i Dalarna ser vi redan nu beviset för hur omställningen, om den sker på rätt sätt, skapar jobb framtidstro och därmed också förutsättningar för att utveckla våra städer och byar.

Med den här starka ekonomiska utvecklingen i ryggen vill vi ta tag i de problem vi har i Sverige och Dalarna.

För att lyckas krävs att vi både säger som det är och gör vad som krävs och därför har Socialdemokraterna inför denna mandatperiod tre tydliga prioriteringar:

• Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och krossa kriminaliteten.

• Vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden.

• Vi ska leda klimatomställningen och skapa framtidens jobb.

Elin Norén, regionsrådskandidat för Socialdemokraterna i Dalarna.

Bild: Eric Salomonsson

I Dalarna innebär det fler poliser, tillgång till goda bostäder för olika inkomstgrupper och en skola som ger våra ungar en trygg start i livet. Att pensionärerna som ofta har arbetat hårt i svenska basnäringar och inom välfärden får en ekonomi som går att leva på.

Att korta sjukvårdsköerna och erbjuda god vård till alla i vårt stora län.

Annons

Att sätta stopp för vinstutdelningen till privata välfärdsföretag. Dalfolkets hårt ihop arbetade pengar ska gå till vård, skola, omsorg och god samhällsservice – inte till riskkapitalbolag i utlandet.

Annons

Lars Isacsson, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och riksdagskandidat.

Bild: Mikael Eriksson

Det innebär också att vi ska prioritera de nödvändiga samhällsinvesteringar som krävs för att underlätta för fler företag och branscher att växa och konkurrera i klimatomställningen och skapa fler jobb i länet.

Hjälp oss gärna genom att engagera dig i valrörelsen – tillsammans ska vi visa att Dalarna kan bättre!

Elin Norén, regionsrådskandidat för Socialdemokraterna i Dalarna

Lars Isacsson, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och riksdagskandidat

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy