Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

Insändare
Bygg inte äldreboendet på bottenlös mark

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bygg inte äldreboende på bottenlös mark, uppmanar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, Måna Jonsson Roos

Annons

Under mer än ett år har vi fått höra hur kommunledningen stolt pratar om att man skall bygga ett äldreboende på den bottenlösa marken vid Skitolabäcken intill E45. Man tror inte det är sant men det verkar vara så.

Brandstation: När jag skulle rita den nya brandstation i slutet på 70-talet var det klart att den skulle ligga i ett trafiknära läge. Vi tittade på området mellan Blästgatan (Storgärdet) och E45. Från början var det tänkt att brandstation skulle ligga i norra delen av detta område nära Stackmoravägen. Ett trafiknära läge med väganslutningar åt alla håll. När planerna för detta skulle tas fram gjorde vi en geoteknisk undersökning för hela området från Stackmoravägen ner tom ICA och Haiders snickeri.  Det visade sig att marken var gammal sjöbotten 15-20 meter djup och helt olämplig att bygga på. Det gick en klar gräns nere vid Haider och ICA och dessa byggnader hamnade på bra mark. Brandstation fick därför byggas väster om Blästgatan där marken var bra.

Annons

Annons

Bottenlöst: Hur kan man ens komma på tanken att bygga ett äldreboende ute vid E45 och på bottenlös mark. Det går förstås att bygga överallt och det går till och med att lägga äldreboendet ute i Orsasjön men det kostar några 100-miljoner extra. Varför tittar man inte lite i backspegeln och skaffar in fakta innan man drar igång projekt därute. Vi har ju fått höra att kommunalrådet i andra ärenden värnar om våra skattepengar men det tycks inte gälla här.

Krav på boendemiljö: Det är ganska självskrivet att boendemiljön i närheten till ett äldreboende, och även vanligt boende, måste vara mycket god. Här har man lyckats välja det sämsta tänkbara läget med buller, bottenlös mark, inga nära promenadområden, ingen lugn utemiljö och så vidare. Det verkar som det kommer att ställas krav på alla äldre som skall flytta in att de skall vara döva så det inte hör trafiken och att de skall vara nöjda med att sitta i sumpmarken bland myggen och räkna bilar på E45. Finns det inga tjänstemän som talar om för politikern vad boendemiljö och planering innebär.

Alternativ: Det finns flera alternativ som är otroligt mycket bättre och som skulle ge en bra utomhusmiljö för de äldre. Ge goda promenadmöjligheter, ge plats för odling, riklig tillgång på asfalterade promenadvägar osv. Områden som fungerar för rollatorer och rullstolar. Jag skall presentera två tänkbara områden som vida överträffar läget vid E45 och Skitolabäcken.

Annons

Lillåvallen: När Bergetskolan skulle byggas, där jag ritat planerna, var en huvudtanke att flytta upp hela akivitetsområdet vid Lillåvallen till Berget och frigöra den för byggande av boende. Flytten påbörjades och ishall och sporthall kom till men det skulle också göras en bollplan eller flera. Fullfölj denna idé och bygg en bollplan på Berget. Nyttja sen Lillåvallen för att bygga ett äldreboende i en fantastisk miljö. Låt den lägre delen av området mot Lillån nyttjas för odlingar kopplat till äldreboendet. I närområdet finns fantastiska möjligheter till promenadvägar mot Orsasjön, Oreälven och Lillån och dessutom närhet till centrum

Annons

Lillåskogen: På 80-talet ritade vi en ekoby ute i Lillåskogen på Ön. Området ligger på andra sidan Lillån vid Lillåhem och Kyrkbyns skola. Ekobyn fullföljdes aldrig pga att bostadsmarknaden vek sig i början av 90-talet. Här finns ett fantastisk område att bygga äldreboende på mot Lillån. Det går enkelt att knyta samman området med en eller två broar över Lillån för att nå gångvägar och service i centrum. Närheten till Lillåhem går kanske också att nyttja.

Slutsats: Kommunledningen har i andra ärenden (Rovdjursparken) uttryck att man måste vara rädd om skattepengar. Det tycks man helt ha glömt i arbetet med nytt äldreboende och dom äldre tänker man inte på. Det vore hemskt att behöva sitta ute i sankmarken vid Skitolabäcken och höra på trafikbullret och räkna bilar på E 45 när man kan promenera i Lillåskogen, längs Lillån och nere vid sjön och höra fågelkvitter. Det räcker med dumheter nu. Det är dags att tänka om innan ni kommer längre!

Anders Björklund, fd stadsarkitekt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy