Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Mentalvårdsmuseets flytt

Debatt
Mentalvårdsmuseet skulle kunna bli ett utmärkt utbildningscentrum

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att museet ska lämna Säter med dess ursprungliga hospitalmiljö, där hela den så kallade 'Vita staden' låg, känns lika galet som att placera Moras Vasaloppsmuseum i en mobil buss", skriver Hans Martin Johansson. Foto: Mentalvårdsmuseet

Annons

Tillsammans med en grupp grundskolelever och några lärarkollegor besökte jag år 2000 Mentalvårdsmuseet i Säter. Vi fick under några timmar en pedagogisk och oförglömlig historielektion om Säters hospital från 1912 och framåt. Här berättades ett unikt stycke historia om livet innanför anstaltsgrindarna och om mänskliga öden, som berörde oss mycket.

Annons

Existentiella frågor och tankar om ohälsa blev det självklara diskussionstemat i museets samlingssal och reflektionerna följdes upp med engagerade samtal på skolan.

Jag läser nu att Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd i Falun beslutat lägga ner Mentalvårdsmuseet i Säter för att i stället skapa någon slags mobil verksamhet med namnet ”Måendets museum”.

Att museet ska lämna Säter med dess ursprungliga hospitalmiljö, där hela den så kallade ”Vita staden” låg, känns lika galet som att placera Moras Vasaloppsmuseum i en mobil buss med tillgång till bildskärm, ljudanläggning och träskidor från 1922.

Annons

Med beslutet försvinner Sveriges sista psykiatrihistoriska museum, som är unikt och viktigt för att bättre kunna förstå psykiatrins historia.

Med beslutet försvinner Sveriges sista psykiatrihistoriska museum, som är unikt och viktigt för att bättre kunna förstå psykiatrins historia. I den bästa av världar skulle Mentalvårdsmuseet kunna bli ett utmärkt utbildningscentrum, där till exempel en regional gymnasiegrupp kommer dit för en historisk förmiddagsguidning inklusive en rundtur på det gamla sjukhusområdet och på eftermiddagen har ett grupparbete eller föreläsning, som anknyter till dagens mående.

Varför ska Mentalvårdsmuseet lämna födelseplatsen Säter, den autentiska miljön och all dokumentation, som bland andra Sven Bäckman på 1980-talet ambitiöst samlat i ett före detta avdelningshus med dåtidens inredning och arkitektur?

Annons

Varför saknas den demokratiska processen med möten, där berörda, intresserade parter i demokratisk anda träffas och diskuterar frågan?

Det känns för mig som att denna nedstängning helst ska gömmas undan för allmänheten och via ett byråkratiskt beslut återuppstå i något slags konstlat abstrakt, mobilt forum. Den demokratiska processen är i dag viktigare än någonsin.

Hans Martin Johansson, före detta Säterbo

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy