Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Rättvik

Rötterna till Rättvik samt Siljan bar han alltid med sig – minnesord över Gunnar Eriksson

Gunnar Eriksson, Järfälla, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är makan Jacky och sönerna Jonas, Martin samt Peter med familjer.

Gunnar växte upp i Rättvik vid Siljans och Enåns strand, med mamma Agnes och pappa Martin samt två äldre syskon, Maj och Roland. Gunnar var en både mångsidig och global man, men rötterna till Rättvik samt Siljan bar han alltid med sig.

Efter sin civilingenjörsexamen på Chalmers 1968 började Gunnar på Ericsson. De närmaste 20 åren arbetade Gunnar med installationsuppdrag i Holland och Danmark samt som utvecklingschef i England och USA. År 1988 började Gunnar på Ericsson Radio som utvecklingschef på mobilsystemdivisionen och var bland annat ansvarig för att utveckla det första GSM-systemet som introducerades 1991.

Annons

Annons

Därefter fick Gunnar ansvaret för en ny affärsenhet med ansvar för mobilsystem för Japan 1992, vilket blev en stor framgång. Gunnar fäste stor vikt på samarbete mellan marknadsföring, sälj, utveckling, produktion och service. Han vågade utmana etablerade synsätt och var alltid tillgänglig.

Gunnar blev 1995 VD för Ericsson Utveckling och moderniseringen av AXE systemet. Han genomdrev där en omfattande effektivisering av koncernens forskning och utvecklingsorganisation, innan sin pensionering efter mer än 35 år på Ericsson. Gunnar hade en unik förmåga att framgångsrikt leda stora banbrytande utvecklingsprojekt vilket gav företaget väsentliga försprång och genombrott inom både växelteknik samt mobiltelefoni. Efter sin Ericsson-tid jobbade Gunnar både som konsult och styrelseproffs inom Telecom-industrin.

Utanför sin yrkesverksamhet var Gunnar tävlingsinriktad. Bandy och tennis var stora passioner och han spelade med framgång i IFK Rättvik samt Rättviks Tk. När åldern inte längre medgav bandy övergick hans idrottsintresse till golf. Gunnar blev medlem i Rättviks Gk under 1960-talet och nådde snabbt singelhandicap. Han spelade med framgång i såväl Rättviks, som Bro Bålstas lag för både H55 och H65.

Gunnar var som person mycket lojal och med en stor vänkrets. Hans vilda äventyr och glada skämt var en fröjd att lyssna på. Gunnar var mycket tydlig i sina ståndpunkter vare sig de var positiva eller negativa, vi behövde aldrig fundera på vad Gunnar stod någonstans vilket skapade en trygghet hos dem han verkade tillsammans med.

Tomrummet efter vår vän är stort,

Per Ahlzen, Lars Bark och Mats Ljunggren

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy