Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bo Ekman

opinionInvasionen av Ukraina

Bo Ekman
Putins nya förolämpning – bombade Kiev under FN-chefens besök

Mitt under FN:s generalsekreterare Antonio Guterres besök i Kiev, då han träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, angreps huvudstaden. Foto: TT

Annons

Jag minns mycket väl när Kofi Annan kom ”hem” till FN:s högkvarter i New York efter en förhandlingsresa till Saddam Hussein i Irak. Han hade nått resultat. Han möttes då i foajén i FN-högkvarteret av den samlade personalens applåder och ovationer.

Annan hade nått resultat och det gav FN-organisationen stolthet och framtidstro. Efter det att han avgått som generalsekreterare accepterade Annan uppdraget att medla i Syrienkrigets röra av intressenter och fraktioner.

Annons

Annons

Det var ett uppdrag på förhand dömt att misslyckas. Men Kofi Annans starka pliktkänsla motiverade honom ändå att ta på sig uppdraget som också kom att misslyckas. Assad-regimen, stödd av Ryssland, gav inga öppningar.

När nu Antonio Guterres, den nuvarande generalsekreteraren, återvänder till New York kommer ryggdunkningar och hurrarop att utebli.

Han reste till Moskva med 141 länders fördömande av Rysslands invasion och krig i Ukraina. Han reste först till Moskva och bjöds av president Vladimir Putin att sitta vid den bortre ändan av det tolv meter långa konferensbordet. Bara det en förödmjukelse.

Någon dag innan hade Putin en överläggning med sin försvarsminister. Denne fick sitta tätt intill, på någon meters avstånd. Putin satt som vanligt bakåtlutad med skrevande ben. Försvarsministern satt på den yttersta stolskanten, nervöst bläddrande i sina papper i detta möte med den yttersta makten.

Efter misslyckandet i Moskva for Guterres tomhänt vidare till Kiev för mötet med krigets verklighet och Ukrainas president Volodymyr Zelenskij.

Väl där fick FN:s generalsekreterare betrakta förödelsen. Det syntes i blicken på Guterres – ja, i hela hans gestalt – hur tilltufsad han hade blivit.

Därpå skjuter Ryssland en långdistansraket rakt in i Kiev – under generalsekreterarens pågående besök. Bomben slår ner så nära besöket att den måste ses som en förolämpning, ett övergrepp.

Annons

Vilket blir FN:s och säkerhetsrådets svar på denna ytterst arroganta och förödmjukande behandling av det ämbete som ska föreställas vara den yttersta diplomatin?

Annons

I sanning har de spelregler som vi hittills velat bekänna oss till slagits i spillror. Detta utfört av en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar i medvetet brott mot FN-stadgan.

Bo Ekman är Leksandsbo och fristående krönikör i Falu-Kuriren. Grundare av Tällberg foundation.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy