Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Från polis till bastuguide: ”Bastun än den bästa plats som finns”

Som polis fick Elin se konsekvenserna av trasiga liv. Nu vill hon erbjuda en läkande plats.

– Jag har vuxit upp med bastu. Det har för mig varit den bästa plats som finns.

Det är både kyligt, krispigt men ändå lite vårvarmt i luften när Elin Hietanen förbereder inför ännu en basturitual.

Den vackra vårdagen i april bjöd på sol, snö och bastu.

Bild: Linda Mankefors

Annons

Det är en solig lördag i april. Isen ligger kvar på Runn och visar en pudrig yta efter snöfallet dagen innan. Det räcker att man kliver nedför bryggan så känner man en viss ro infinna sig.

Klementiner och vatten med lakritsrot och ingefära står redo för gästerna.

Elin ser lika avslappnad ut som omgivningen ute vid Främby udde. Om en halvtimme ska fyra gäster kliva in i bastun på den lilla flotten och få en upplevelse som går bortom ett vanligt bastubesök.

Det räcker med några minuter för att förstå att Elin har ett speciellt förhållande till just bastandet.

– Jag har vuxit upp med bastu och den jag har i mitt sinne är mormor och morfars bastu uppe vid deras stuga. Det har för mig varit den bästa platsen som finns. Så genom att jag gör det här får jag hela tiden uppleva den platsen för mig själv.

Annons

Annons

Född och uppvuxen i Ludvika men med släkten från Tornedalen. Elin har fötterna i två världar. Nu bor hon med sin familj i Bjursås och har startat företaget "Sauna by Elin".

Vanja och Tobias Ekendal är hänförda efter basturitualen.

Bild: Linda Mankefors

– Vi har bott i Kiruna jag och min man, vi flyttade ner igen för två år sedan, säger hon och sätter en klementin på en påse så att den inte blåser iväg.

Tanken på att starta en bastu-upplevelse kom i september förra året. Två månader senare var Elin redan igång, men det är först nu hon har landat i att det här verkligen är något hon vill syssla mer med framöver.

– Bastun är för mig början på en resa. Det har vuxit fram under lång tid. När man bygger sitt hem i Tornedalen så börjar man med just bastun. Det är för att man alltid ska ha en plats att vila och samla kraft och umgås. Det här är min början.

Lugnet och upplevelsen är det viktiga under en basturitual.

Bild: Linda Mankefors

En lugn melodislinga med samiska toner smyger ut inifrån bastun som håller på att värmas upp. En kaffekvarn är placerad på en av bänkarna, små prylar och ting lockar och pockar på ens nyfikenhet, flera av dem är från Elins egen släkt och bär på en historia.

Utanför finns det granris, handdukar och choklad.

För Elin är det här ett spännande äventyr som ska hjälpa människor att må bättre.

"Varje månad jag varit här så ser det helt annorlunda ut", säger Elin Hietanen.

Bild: Linda Mankefors

Annons

– Jag vill prova något nytt, jag brinner väldigt mycket för hälsa och välmående. Jag har jobbat länge som coach med arbetssökande och jag har sett att stress mår vi inte bra av. Det leder oss längre bort från vad som är här och nu.

Annons

Hon har också arbetat som polis i fem år, där hon mest fick se konsekvenserna av trasiga liv.

– Jag kände att jag ville jobba mer förebyggande. Jag har träffat många ungdomar som inte mår bra. Där känner jag att vi vuxna också måste se till att må bra, för att kunna hjälpa de ungdomarna. Min generation, vi är så stressade.

Hur menar du då?

– Hela tiden är det den här jakten på mer. Jag tror att om vi bara stannar upp och bara är, så mår vi mycket bättre allihopa. Det är nog det som driver mig. Ge folk möjligheter att bara uppleva saker istället för den här konsumtionshetsen vi har som bara förstör miljön samtidigt som den skapar ytterligare stress och statusjakt.

Hon har nu sagt upp sig från jobbet för att kunna ägna mer tid åt det hon vill göra. Tillsammans med Human by nature anordnar hon en två timmar lång basturitual en gång i månaden. I sommar kommer Elin även att jobba för företaget ute vid udden.

Vad är det för skillnad på en vanlig bastu och det här?

En utpumpad och lycklig Elin Hietanen direkt efter ritualen.

Bild: Linda Mankefors

– När jag guidar i bastun så tar jag människan dit de kanske inte hade tagit sig själva. Jag använder olika sinnen för att de ska få uppleva saker. Många får jättefina barndomsminnen när de badar bastu här.

Annons

Upplevelsen blir ett historieberättande där Elin kombinerar Tornedalen och sin egen historia och arv, med den tyska bastukulturen aufguss där bastuupplevelsen förstärks med musik, ljussättning och dofter.

Ner och upp igen, isvak hör till.

Bild: Linda Mankefors

Aufguss har blivit populärt och finns på alltfler badhus, men då får man inte den personliga upplevelsen menar Elin.

Annons

– Jag vågar nog säga att jag är först i Dalarna med en sån här bastuprodukt, och den ska kännas exklusiv.

Hälsoeffekterna är stora tror hon. Hjärtat får pumpa hårt vilket kan motsvara ett träningspass.

– I Tornedalen kallas bastu för den fattiges apotek. Det är mycket det som bastu handlar om. Att man landar här och nu, det är väldigt bra för blodcirkulationen och har flera andra positiva hälsoeffekter. Sen att kombinera det här med kallt och varmt förstärker hela upplevelsen, menar Elin.

Tidigare i livet har hon jobbat på ICEHOTEL i Jukkasjärvi, där träffade hon sin man som fick henne att förstå ännu mer vilken betydelse bastun har för människor.

Bild: Linda Mankefors

– Jag har inte fullt ut förstått tjusningen förrän han berättade vad det betydde för honom. Man måste fokusera på värmen och kroppen. Man lyssnar väldigt mycket inåt, det blir meditativt.

Elin Hietanen har företaget "Sauna by Elin" som erbjuder bastuupplevelser.

Bild: Linda Mankefors

Annons

Det är dags för gästerna att kliva in bland Elins berättelser och vi får avbryta.

Två timmar senare har det skarpa solljuset mjuknat inbäddat bland moln och gästerna ser fullständigt avslappnade ut medan de torkar sig och plockar på sig av frukt och vatten.

– Det är fantastiskt, det är lugnt och skön, känslan sitter i länge efteråt också. säger Vanja Ekendal som är här för andra gången.

– Det är lite som yoga, en total avslappning, man sjunker in i det mer i och med att någon guidar en. Och så sitter man ganska länge, säger hon.

Den här gången följer även Vanjas man med, en födelsedagspresent.

Annons

Förfriskingar efter ritualen hör till upplevelsen.

Bild: Linda Mankefors

– När man bastar annars så slänger man på vatten och når en maxnivå, det blir jättevarmt och så kastar man sig ut och kyler av sig, sen är man klar. Här är det flera cykler, upp i temperatur, kyla av sig litegrann, och sen tillbaks flera gånger. Det har jag inte gjort förut, berättar en exalterad Tobias Ekendal.

Elin själv är ett enda stort avslappnat leende och sitter och tittar ut mot nejden som för dagen är en harmonisk blandning av grön skog och snötäckt is.

– Det är väldigt skönt för mig också. Jag brukar märka att kanske efter en timme när man verkligen kommer ner i varv, då kommer den här djupa avslappningen. Man når känslor som man inte riktigt tillåter sig i stressen i vardagen. Många är lyriska och förvånade över vart upplevelsen har tagit dem, säger hon.

Vad är det du egentligen berättar därinne?

– Den håller jag för mig själv, då får man gå hit och uppleva det, säger hon och skattar.

– Men det är både min egen historia och frågor jag brinner för, som jämställdhet, hälsa, och miljö.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy