Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gagnef

Började komponera vid tio års ålder – minnesord över Nils Lindberg

Musikern och tonsättaren Nils Lindberg i Gagnef har avlidit vid 88 års ålder. Närmast sörjande är hustrun Ann-Marie och sönerna Olle, Sven och Christian med familjer.

Nils härstammade från Bullergården i Gagnef där alla sex pojkar hade blivit organister. Vid tio års ålder började han komponera. Som 14-åring fick han en egen nyckel till kyrkan och kunde cykla dit för att testa sina kompositioner på den stora orgeln.

1952 skrev han verket Sax Appeal men det dröjde till 1959 innan det kunde framföras. Nils träffade då Lars Gullin som hade den barytonsax som fattats och som fullbordade stycket.

Annons

Annons

Detta hände när rocken kom och slog undan fötterna för jazzmusikerna. Nils överlevde som ensampianist på restauranger i Stockholm och Åbo, gifte sig med Anne-Marie och blev far till tre söner.

Förskrivningen av narkotika under 60-talet tog död på många musikervänner men Nils fann nya som Alice Babs, Arne Domnerus, Jan Allan, Duke Ellington.

Bland många prisgivare finns Gagnefs kommun som förärade honom kulturpriset och HM Konungens medalj Litteris et artibus för sina konstnärliga insatser.

Musiken hade slagit rot i honom så att han mäktade att spänna bågen från Torn Eriks visa till en dödsmässa, ett requiem. Den enkla visan har tillräckligt för att ge foder till stora orkestrar och många röster.

1989 erhöll han statlig inkomstgaranti för konstnärer vilket inte hindrade hans fortsatta gärning. Enträget komponerade och arrangerade han. Det resulterade i väggar fyllda med skivkonvolut en trappa upp i huset där musiken växte fram.

Utsikten över Dalälven var en påminnelse om rötterna i landskapet och kyrkklockornas klämtande bringade hälsning från tidigare generationer.

Det sista som lämnade Gagnefs Kyrkby på notpapper var en Gustav Vasa-svit till Armens musikkår 2021. Den inleds med en gånglåt efter Hammare i Skattungbyn, en enkel melodi som med Nils Lindbergs hjälp vecklas ut och blir en karta med rop från vallskogen och en koral för att till sist landa hemma igen, i gånglåten.

Thomas Fahlander

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy