Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Ingen uppgift var för oviktig – minnesord över förre överläkaren Sten-Göte Håkansson

Förre överläkaren Sten-Göte Håkansson, Falun, har avlidit i en ålder av 83 år. Hans närmaste är döttrarna Elisabeth, Stockholm, Katarina, Vänersborg och Birgitta, Stockholm, syskonen Sven Åke, Tomelilla och Ingrid, Lund samt framlidne brodern Arnes dotter Susanne, Borlänge, samtliga med familjer.

Han var född i Gärsnäs men kom med föräldrar och då tre syskon till Tomelilla vårvintern 1943.

Efter realexamen i Tomelilla 1955 och studentexamen på latinlinjens helklassiska gren, vid Högre Allmänna Läroverket i Ystad 1958 följde studier i Lund, där han avlade med lic-examen. År 1970 gick flytten till Dalarna och Borlänge, och från 1974 var bostadsorten Falun. Där verkade han under 30 år på Falu lasarett.

Annons

Annons

Åren 1968-83 var han gift med stockholmsfödda Ann-Marie, född Karsberg. Sommarvistet Klockarberg vid Brasjön i Siljansnäs var en älskad plats för familjen, när barnen var små.

Sten G Håkansson, beläst som få, var en mycket vänsäll och humoristisk man och gavs för några år sedan följande omdöme av mellandottern: ”Min pappa betyder mycket för mej, kanske för att han alltid trott på mej och mina systrar. Han har heller aldrig kritiserat mina val i livet eller någonsin blivit arg på mig.”

Sten-Götes intresse, utöver familj och arbete, var i första hand språk, grammatik och etymologi, det vill säga läran om ords ursprung och härledning. Vid ett tillfälle sa han till systerdotter Charlotte: ”Jag skulle egentligen ha blivit språkprofessor, men nu blir det du som får ta vid därvidlag”.

Han hade en period på 1980-talet, då han tog del i ett antal motionslopp, bland andra Sege-rundan.

De sista fem åren vistades min bror på Gruvrisgårdens äldreboende i Samuelsdal i utkanten av Falun. När han nu omsider fått ro för sitt bröst, går mina tankar tillbaka till åren kring 1950, då han varje kväll på diktamen skrev ned i min fickalmanacka vad som under dagen timat. Ingen uppgift var för honom oviktig.

Begravningsakten sker den 28 januari i Stora Kopparbergs kyrka.

Sven Åke Håcanson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy