Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Minnesord över Sten Göte Håkansson, 1938-2021

Vår avhållne vän Sten Håkansson har avlidit vid 83 års ålder. Närmast sörjande är döttrarna Elisabeth, Katarina och Birgitta med familjer.

Sten föddes och växte upp i Tomelilla, Skåne, med fem syskon under enkla förhållanden. Han tog studenten på helklassisk linje 1958 vid Ystad Högre Allmänna Läroverk med A i alla ämnen! Sten var mycket språkbegåvad och klassisk musik var ett stort intresse. Dock kompletterade han studentbetyget med fysik och kemi och påbörjade medicinstudier i Lund 1960. Stockholmsflickan Ann-Marie Karsberg träffade han 1966. De gifte 1968 sig på Gyllene Uttern i Gränna, som låg halvvägs mellan Skåne och Stockholm, för släktingarna bekvämt att resa till.

Annons

Annons

Arbetargrabben blev mycket omtyckt i generaldirektörshemmet i Bromma. Sten blev färdig läkare i slutet av 1960-talet och tjänstgjorde i kortare perioder i Kristianstad och Ystad.

1970 gick flyttlasset till Borlänge där Sten fick en provinsialläkartjänst vid sjukhuset med boende på arbetsplatsen. 1973 kom han till Röntgenkliniken vid Falu lasarett där han stannade till pensioneringen 2001. Hus köptes i Falun 1974 och de tre flickorna föddes åren 1970-76. Sten och Ann-Marie skildes 1983 men en fin vänskap bestod livet ut. Sten har de senaste åren bott på Gruvrisgården i Falun, där han också avled 27 december 2021.

Vi hade förmånen att lära känna Sten och Ann-Marie 1976 på förskolan på Daljunkaregatan i Falun där våra äldsta flickor gick. Det blev en bestående och innerlig vänskap. Familjerna semestrade ett antal gånger i Klockarberg där familjen Håkansson hade fritidshus sedan 1972. Vi hyrde ett hus och tillsammans åkte vi skidor på vintern och på sommaren bad, fiske och utflykter.

Stora glada fester hölls i faluvillan på Daljunkaregatan där Ann-Marie också senare öppnade restaurang Marie. Vi minns den frikostige Sten som ett antal år bjöd sina närmaste vänner på julbord på Buskåkers pensionat. Det blev en fin tradition.

I sin profession spred Sten humor och glädje och var omtyckt av patienter för att han tog sig tid med dem. Han trivdes på kliniken och var mycket uppskattad av unga kollegor som deras mentor.

Annons

Hans språkintresse kom till sin rätt på hans röntgenronder, då han kunde roa åhörarna som ordvirtuos. Han var ”the King of Words”. På fritiden lyssnade han gärna på klassisk musik och vackra psalmer.

Vi saknar mycket denne generöse och omtänksamme gentleman som gjorde en riktig klassresa.

Birgitta och Jan Rune

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy