Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Sverige och Norge bör samarbeta om smittbekämpningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Näringslivet och arbetsmarknaden fungerar väl över gränsen och därför blir de ekonomiska effekterna stora för arbetspendlare, anställda och företagare när gränsen stängs." Det skriver representanter för sex gränskommittéer.

Bild: Rolf Larsson, Arkivbild

Annons

Den stängda gränsen mellan Sverige och Norge under 2020 och 2021 har haft en stark negativ påverkan, både ekonomiskt och på ett mänskligt plan. Den nordiska tilliten har tagit skada. Före jul tog pandemin fart igen och krav på inreseregistrering och test vid gränsen infördes vid inresa till Norge. Sverige införde krav på dyr PCR-test innan inresa. I praktiken är gränsen stängd igen.

Vi efterlyser en koordinerad krishantering som inte innebär att våra sammanflätade samhällen fortsätter slitas isär på detta vis av nationella beslut.

Pandemin uppstod med kort varsel och vi förstår att situationen för boende i gränsregionen inte hanns med att beakta i början, men nu är det hög tid att finna verktyg för att bekämpa smittspridningen mer koordinerat.

Annons

Våra gränsregioner är uppbyggda på den nordiska passunionen från början av 50-talet. Näringslivet och arbetsmarknaden fungerar väl över gränsen och därför blir de ekonomiska effekterna stora för arbetspendlare, anställda och företagare när gränsen stängs. Norge och Sverige är en av varandras viktigaste handelspartners. Om 1 procent av Sveriges och Norges handel hämmas av gränshinder, motsvarar det minst 3 miljarder svenske kronor per år. Tilliten till den gemensamma arbetsmarknaden riskerar att bryta samma om detta får fortsätta.

Annons

Mindre uppmärksammat, men minst lika viktigt är de sociala effekterna av pandemin. Familj och vänner har inrättat sina liv och aktiviteter utifrån att gränsen är öppen, men länge fick de inte närvara ens på 1-2 meters avstånd under dop, högtider och begravningar. Vi upplever att det sociala kitt som byggts upp mellan människor, arbetskollegor eller vänner har blivit skadelidande under pandemin, och det riskerar att fördjupas om dagliga kontakter försvåras fortsatt.

Vi förstår att smittbekämpningen är viktig, men vi är övertygade om att det går att hitta åtgärder som värnar både hälsa och nordisk gränsfrihet.

Vi förstår att smittbekämpningen är viktig, men vi är övertygade om att det går att hitta åtgärder som värnar både hälsa och nordisk gränsfrihet. Statsminister Jonas Gahr Støre och Magdalena Andersson bör ta initiativ till samarbete och omedelbart ge Folkhelseinstituttet och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att komma med förslag på hur länderna kan koordinera sig bättre.

Annons

Vi undertecknade representerar sex gränskommittéer. Våra organisationer samlar kommuner, regionala myndigheter och näringslivet längs den 163 mil långa norsk-svenska gränsen. Vårt mål är ett gränssamarbete med stark och hållbar tillväxt, där gränsen skapar möjligheter och ger mervärde för invånare, besökare och näringsliv.

Annons

Vi uppmanar regeringarna till att omedelbart ge Folkhelseinstituttet och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att finna lösningar och samarbete som främjar både hälsa och den nordiska gränsfriheten!

Linda Engsmyr, ordförande, Svinesundskomiteen

Per Jonsson, ordförande, Gränskommittén Värmland-Østfold

Knut Hvithammer, ordförande, Grenseregionen ARKO

Aud Hove, styrelseledamot, Grensekomiteen Innlandet-Dalarna

Tomas Mörtsell, ordförande, Mitt-Skandia

Tanja Joona, ordförande, Nordkalottrådet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy