Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Säter

Insändare
Lugn ”skattebetalare” – vi har koll på pengarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Prästgärdet i januari 2022.

Bild: Gustav Martinpelto

Annons

Den 13 januari publicerades en anonym insändare angående det pågående bygget av nytt särskilt boende i Säter. I insändaren görs ett par påståenden som behöver bemötas trots att ingen ställt sig bakom texten.

När beslut tog som att bygga nytt särskilt boende i Säter var behovet 45 platser i särskilt boende i centrala Säter. Vi valde att bygga med god marginal.

Annons

Annons

Det nya huset får 70 platser varav 10 är korttidsplatser.

Vi har aldrig planerat att bygga tre våningar på Prästgärdet med 100 vårdplatser med tillhörande balkonger för alla lägenheter och sjöutsikt. Projektet har hela tiden omfattat 70 vårdplatser i två plan.

Däremot föreslogs i ett tidigt förslag till detaljplan att det skulle vara möjlig att bygga ut huset med ytterligare en våning. Att den färdiga detaljplanen medger två våningar, inte tre, handlar om vad som är var lämpligt på platsen samt de behov av platser som vi ser i centrala Säter framöver.

Varje plats som byggs och bemannas men inte har någon boende kostar väldigt mycket skattepengar i onödan. Så småningom kommer behovet av platser att öka. Vår inriktning är att möta kommande behov genom en utbyggnad av Skedvigården.

Skönviksområdet är ett mycket fint område som vi har många planer för med både bostäder och verksamheter men inte ett särskilt boende den här gången. Vad gäller matematiken så beräknades det bygge som nu pågår kosta 230 miljoner kronor.

I dag ser det ut att landa på 228 miljoner kronor vilket är 2 miljoner kronor lägre än den ursprungliga kalkylen.

Vi förvaltar kommunens pengar på ett bra sätt, vi kan se tillbaka på en kommunal budget som varit i balans och på plus i över 20 år. Det är inte många kommuner i Dalarna som kan visa upp ett sådant bra resultat.

Mats Nilsson, Socialdemokraterna Säter

Hans Johansson, Centerpartiet Säter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy