Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Borgerlig populism kring slutförvar för kärnbränsle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att fatta ett beslut som har påverkan på levande väsen under hundratusentals år utan att ha rätat ut de frågetecken som man identifierat är så oetiskt så det inte är sant." Det skriver Olle Berglund.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Vi närmar oss datumet 22 januari, det datum när miljöminister Strandhäll utlovat att regeringen ska fatta beslut om föreslaget slutförvar för använt kärnbränsle ska godkännas eller inte. Det finns partier i Sveriges riksdag som hotar Strandhäll med misstroendeomröstning om inte beslutet tas den 22 januari.

Man kan undra hur dessa partier reagerar om det mest naturliga beslutet fattas. Beslutet att det inte är dags att tillåta slutförvar enligt den föreslagna metoden ännu då det fortfarande finns osäkerheter. Osäkerheter som kan innebära att förvaret inte kommer att kunna innesluta radioaktiviteten under tillräckligt lång tid på det sätt som det är tänkt.

Annons

Annons

Att fatta ett beslut som har påverkan på levande väsen under hundratusentals år utan att ha rätat ut de frågetecken som man identifierat är så oetiskt så det inte är sant. Att försöka tvinga någon annan att fatta ett sådant beslut måste betraktas som ett försök till övergrepp, ett populistiskt övergrepp.

Jag förutsätter att regeringen och minister Strandhäll hellre låter ministern avsättas av politiska populister än att fatta ett så viktigt beslut utan att själva vara övertygade om att alla frågetecken är utredda.

Tilläggas bör att beslutet om slutförvaret i Forsmark inte har någonting med den fortsatta driften av de kärnkraftverk som är i drift att göra. Den fråga som oroade kraftföretagen för ett år sedan handlade om mellanlagret i Oskarshamn, det beslutade regeringen om att tillåta i augusti.

Olle Berglund, Miljöpartiet Leksand

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy