Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Vindkraft och solpaneler på bekostnad av andra?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Amazonas regnskogar skövlas för tillverkning av vindkraftverk, hävdar insändarskribenten. Foto: Alberto Cesar-GREENPEACE/HO/TT

Annons

Är vindkraften så ren som det sägs? Ja när ”vindsnurran” står på plats producerar den ren el, om det blåser. Men tillverkningen lämnar mycket i övrigt att önska.

Se bara på vad som krävs för att tillverka de upp till 100 meter långa rotorbladen. Kärnan består framför allt av balsaträ. Till ett vindkraftverk krävs cirka 150 kubikmeter balsaträ, till detta kommer metaller, kol- och glasfiber.

Annons

Balsaträdet odlas på plantager i Ecuador, men dessa plantager räcker inte till på långa vägar utan nu skövlas Amazonas regnskogar. Regnskogen är världens absolut viktigaste ”dammsugare” av kol, vilket binds i träden. När dessa sedan avverkas frigörs stora mängder koldioxid som växthusgas ut i atmosfären. Varje år absorberar Amazonas cirka 430 miljoner ton kol, vilket motsvarar mer än åtta gånger så mycket som Sveriges totala utsläpp uppgår till.

Annons

Men solpaneler då? Är de så klimatvänliga? Nja samma sak här. När de väl är på plats genererar de ren el men de ska ju tillverkas också. Detta sker nästan uteslutande i Kina.

Framställningen kräver stora mängder el och i Kina produceras en stor del av elen i kolkraftverk, alltså med hjälp av fossila bränslen. Sedan ska solpanelerna, i likhet med det balsaträ som nämns ovan, fraktas med oljedrivna fartyg hela vägen till Sverige. Hur mycket påverkas den globala uppvärmningen av detta?

Men som alltid, med den här regeringen och Miljöpartiet, är det någon annans fel och någon annan som ska ta ”skiten".

Konsekvens först – beslut se'n

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy