Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Det våras för Faluns landsbygd – då behövs förskoleplatser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det vi ser i dag är att det saknas förskoleplatser i Sundborn samt på flera andra orter på landsbygden. I centrala Falun finns god tillgång till förskoleplatser, men hur kan vi tillgodose behovet utanför centrala stan?" Det frågar Berit Fredricsson (S).

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Replik på Björn Ljungqvists (M) debattartikel ”Framtidens skolor byggs i Falu kommun” den 5 januari.

För en gångs skull är jag helt överens med Björn Ljungqvist när det gäller barn- och utbildningsnämndens enhälliga beslut att bygga ny skola och förskola i Sundborn. Det var ett mycket klokt beslut. Inte minst eftersom den nuvarande skolan är behäftad med allvarliga byggfel som gör att lokalerna delvis inte kan nyttjas.

Annons

Därför är vi i oppositionen glada att vi lyckades få igenom vårt krav att påbörja byggnationen av den nya skolan redan i år, och inte senare som den styrande minoriteten ville.

Sundborn är en aktiv ort där de boende värnar om sin by. Deras engagemang har haft en avgörande betydelse för den positiva utveckling vi nu ser. Många, särskilt unga familjer, vill flytta till Sundborn. Detta ställer krav på såväl tillgång till förskola som en fungerande skola.

Annons

Många, särskilt unga familjer, vill flytta till Sundborn. Detta ställer krav på såväl tillgång till förskola som en fungerande skola.

Det vi ser i dag är att det saknas förskoleplatser i Sundborn samt på flera andra orter på landsbygden. I centrala Falun finns god tillgång till förskoleplatser, men hur kan vi tillgodose behovet utanför centrala stan?

Jag tycker inte att det är tillfredsställande att hänvisa föräldrar i till exempel Sundborn till förskoleplatser i stan. En överväldigande majoritet vill naturligtvis ha förskoleplatser på hemorten. Jag har därför vid flera tillfällen frågat den styrande minoriteten hur man tänker tillgodose behovet i bland annat Sundborn. Tyvärr har jag ännu inte fått något svar.

Berit Fredricsson (S), 2:e vice ordförande barn och utbildningsnämnden, Falun.

Det är bra att vi utvecklar våra serviceorter men för oss socialdemokrater ser vi även ett stort behov att utveckla hela landsbygden. Därför värnar vi skolor även utanför serviceorterna.

Annons

Den styrande minoritetens förslag att lägga ner ett antal skolor och förskolor utanför serviceorterna röstades ner för drygt ett år sedan. Detta var för alla de föräldrar och barn som skulle ha drabbats kanske en av de bästa julklapparna man kunde fått.

Berit Fredricsson (S), 2:e vice ordförande barn och utbildningsnämnden, Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy