Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bråk om privat barnpsykiatri

Debatt
Nu flyr personalen – vi vill värna och utveckla BUP

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"I stället för att föra samtal med personalen och göra en genomlysning av BUP för att se hur man ska kunna komma åt de problem som finns väljer regionstyrelsens ordförande att lägga skulden på personalen." Det skriver Maja Gilbert Westholm (V).

Bild: Arkivbild, Lars Dafgård

Annons

Barn- och ungdomspsykiatrin blöder och Dalasamverkan har inga förband. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är långa oavsett vilken metod man har för att mäta. Det är ingen nyhet utan har gått att utläsa av de rapporter som finns, även om Ulf Berg låtsas att han är helt chockerad och i princip förd bakom ljuset.

I stället för att föra samtal med personalen och göra en genomlysning av BUP för att se hur man ska kunna komma åt de problem som finns väljer regionstyrelsens ordförande att lägga skulden på personalen. De jobbar för lite och för ineffektivt och BUP är för att citera honom ett ”slukhål” där pengarna bara försvinner.

Så enkelt kan man förstås välja att förklara de köer som finns men det hjälper varken barnen eller personalen vidare framåt. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) som är den politiskt ansvariga för verksamheten för inte fram några andra åsikter utan verkar hålla med.

Annons

Annons

Vi i Vänsterpartiet har föreslagit att man ska göra en genomlysning för att verkligen förstå problemen. Har BUP för lite resurser? Är det rätt barn som remitteras till BUP? Kanske skulle en hel del av dem i stället få hjälp i elevhälsan eller på samtalsmottagningen för barn och unga? Får BUP helt enkelt för många barn att utreda och behandla?

Vi i Vänsterpartiet har föreslagit att man ska göra en genomlysning för att verkligen förstå problemen. Har BUP för lite resurser? Är det rätt barn som remitteras till BUP?

I andra regioner har man valt att titta på just detta och lyckats minska köerna. Man kan förstås också titta på om BUP:s organisation är den bästa för att klara av uppgiften.

Men inget av detta vill Dalasamverkan (M, C, KD, DSP, MP, L) tillsammans med stödpartiet SD göra. I stället väljer de att ta in privata aktörer utan att ställa krav på var i länet de ska finnas. Skolan i Idre kan alltså behöva samverka med behandlaren som finns i Avesta och inte har någon kunskap om de lokala förhållandena. Så slår man sönder en sammanhållen organisation i valfrihetens namn.

Dessutom anställer man för ett par miljoner två controllers som ska kolla att de privata gör det de får betalt för. Dessa controllers ska också kolla BUP, för det är nu så vist ordnat att man tillför inte mer pengar till verksamheten utan regionens egen BUP ska konkurrera om samma pengar med flera andra privata utförare.

Annons

I ett trollslag förvandlar man en verksamhet som arbetar för att se hela barnet i dess sammanhang till en fragmenterad modulorganisation. Om barnet har depression får man x antal timmars behandling till ett fast pris för utföraren. Har barnet dessutom sömnsvårigheter får man y antal timmars behandling till ett annat pris.

Annons

Barn låter sig inte delas upp på detta vis. Ett barn med sömnsvårigheter har kanske också en depression och det måste ses som en helhet – som två sidor av samma mynt. Barnet finns dessutom i ett sammanhang – i sin familj, i skolan, på fritids och alla måste samverka för att barnet ska må bra. Det är just detta som tar tid och inte kan mätas på samma sätt som köer till en höftoperation eller en åtgärd för urinvägsinfektion.

Maja Gilbert Westholm, oppositionsråd för Vänsterpartiet, Region Dalarna.

Bild: Gabriel Ehrling Perers, Arkivbild

Nu flyr helt begripligt personalen. Resurstilldelningen minskar och den politiska ledningen visar inget förtroende för personalen. Ett mer kontraproduktivt sätt att erbjuda insatser till barn och unga med psykisk ohälsa får man leta efter.

Maja Gilbert Westholm, oppositionsråd för Vänsterpartiet, Region Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy