Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Vi vill vara en del av makten och vi utmanar fler att ta steget fram

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jerry Brodin

Annons

I debatten hörs oftast röster om ungas delaktighet i den demokratiska processen. Släpper man fram unga eller måsta man ha en lång CV av orimliga erfarenheter. Vad görs i praktiken?

Nasteho Mohamed, C, Borlänge.

Bild: Jerry Brodin

På vilket sätt har ungdomar mindre erfarenhet än vuxna och hur ska man skaffa sig erfarenheter om man inte redan deltagit i politiken på samma sätt som vuxna. Hur ska man kompensera för det? Erfarenheter får vi av upplevelser, Ju mer ansvar man får, desto större blir viljan att förändra.

Vi vill ha ett samhälle som är bra för alla medborgare och då är ungas åsikter väldigt viktiga.

Annons

Annons

Unga behöver upptäcka att det spelar roll att säga vad man tycker. Att åsikter och önskningar som man gör något åt kan leda till att samhället förändras. Man kan inte påverka allt men vi kan visa vilka andra vägar det finns att påverka på. Varför är det viktigt att unga är med i politiken? Vi vill ha ett samhälle som är bra för alla medborgare och då är ungas åsikter väldigt viktiga. När det kommer till detta är det faktiska mötet väldigt värdefullt. Vi kan försöka läsa oss till vad unga tycker men det är viktigt att höra att det faktiskt finns ungdomars röster. Rent praktiskt måste vi bli mer tillgängliga, inte bara fysiskt, utan också genom språket, kläder och mycket annat.

Faraah Mohamud, C, Färgelanda. Foto: Privat

Dessutom är skolan samt föreningslivet en viktig länk. Politiker bör få mycket utrymme under skoltid så att man som elev ”leds in” i att tänka lokalpolitiskt. Vi måste få förståelse för den strukturella problematiken som finns för ungas förutsättningar att ha politiskt inflytande. Unga och framför allt unga utlandsfödda tjejer är underrepresenterade i politiska sammanhang, det finns fortfarande gamla strukturer som hindrar tjejer och kvinnor att ta steget i det politiska arbetet. I dagens Sverige finns det olika möjligheter och förutsättningar om du är kille eller tjej för att påverka politikiskt och ta tunga politiska poster. Vi behöver agera aktivt utifrån det.

Annons

Annons

Yaqub Ahmed, C, Tierp. Foto: Privat

Hörs verkligen allas röster? Vi har en växande befolkning och vi är ett mångkulturellt land och det är rikt OCH bra. Anpassar vi utifrån det eller gör vi som vi alltid har gjort?

Vi måste bygga ett samhälle där alla röster hörs och stärka individen samt motverka parallellsamhällen. Det gäller egentligen alla som inte har någon politisk makt. Vi vill ha ett samhälle där alla har förutsättningar och positiva förväntningar på att få vara med, att bli hörda, att vara delaktiga, och på det sättet bygger vi ett bättre samhälle.

Vi vill vara samhället starka liberala röst och utmanar att fler vågar ta steget fram i de politiska beslutsprocesserna.

Nasteho Mohamed, C, Dalarna, Faraah Mohamud, C, Färgelanda Västra Götaland, Yaqub Ahmed, C, Tierp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy