Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vaccinationskravet i Region Dalarna

Debatt
Oförståeligt att facket är kritiska till regionens vaccinkrav

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det har nämnts i ett inslag att det kanske blir svårt att rekrytera personal på grund av regionens beslut. Tvärt om, de flesta människor vill att det ska vara ordning och reda och säkert på en arbetsplats." Det skriver O. Sune Bodin, företagare.

Bild: Lina Sköld, Christian Larsen

Annons

Region Dalarna har beslutat om vaccinkrav på vårdpersonal. Ett mycket klokt och ansvarfullt beslut av regionen.

Vad jag däremot inte kan förstå är Vårdförbundets ordförande Marion Vaeggemoses synpunkter att det skulle innebära att ”gå förbi grundlagen”, ”Vi vill själv kunna bestämma vad vi gör med våra kroppar”. Finns ingen motstridighet i Region Dalarnas beslut.

Det verkar som att Marion Vaeggemose inte följer med i nyheterna. De flesta insjuknande och som behöver IVA-vård är ovaccinerade, detta pekar tydligt på vikten av att vaccinera sig om man ska arbeta inom vården för att säkerställa patienternas och medarbetarnas säkerhet. När man talar om demokratiska rättigheter ska man även tänka på demokratiska skyldigheter.

Annons

Annons

Det är för mig fullständigt oförståeligt att Marion Vaeggemose och viss sjukvårdspersonal går emot förslaget som sätter förbundets medlemmar och patienter i en större risk än nödvändigt. Beslutet är tagit utifrån att man i regionen har sett att inom vissa enheter i regionen har anställda smittat varandra.

I många länder skulle man vara oerhört tacksamma för att få möjligheten att vaccinera sig.

Det är fritt om man inte vill ta samhällsansvaret att vaccinera sig men då måste man förstå att man inte kan arbeta inom vården (...).

Det är fritt om man inte vill ta samhällsansvaret att vaccinera sig men då måste man förstå att man inte kan arbeta inom vården och utsätta vårdtagare och medarbetare samt övriga i närheten för risken att bli smittade, då vi vet att ovaccinerade sprider mer smitta.

Det sprids en light-anarki i samhället, ”ingen bestämmer över mig, jag gör som jag vill”. En mycket farlig utveckling. Inom andra branscher så finns det tydliga regler uppsatta hur det ska fungera på en arbetsplats.

Det har nämnts i ett inslag att det kanske blir svårt att rekrytera personal på grund av regionens beslut. Tvärt om, de flesta människor vill att det ska vara ordning och reda och säkert på en arbetsplats. De företag som kan visa upp den bästa planen och strukturen inom sin organisation brukar ha lättast att rekrytera folk, det gäller åtminstone för stora delar av den fria arbetsmarknaden.

Annons

Däremot om man, när man söker nytt jobb, kommer från en organisation som är känd för en låt gå-mentalitet, då kan det vara svårare att hamna i topp bland de sökande.

Annons

O. Sune Bodin.

Bild: Privat

I de flesta branscher och företag har det lagts ned stora summor på arbetarskydd genom åren. De företag med väl fungerande arbetarskydd fungerar även bra inom andra delar i företaget, vilket gör att de har lätt att rekrytera personal. Jag tror inte att Region Dalarna kommer att få svårt att rekrytera personal.

Dalläningarna ska vara stolta och glada över att ha en regionstyrelse och en ordförande som vågar ta ansvar för rådande situation och besluta för regionens och medborgarnas och framförallt vårdkrävandes bästa.

O. Sune Bodin,

företagare, samhällsmedborgare och begynnande debattör och fritidspolitiker som får allt svårare för den ”light-anarki” som sprider sig i samhället

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy