Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Stadsplaneringen är avgörande för vår hälsa – var finns informationen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Stadsplaneringen är alltså avgörande för vår hälsa och det är därmed av största vikt att kommunen redovisar sina planer och konkreta åtgärder" skriver signaturen MG.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Forskare vid Göteborgs universitet har genomfört en grundlig studie för att mäta luftföroreningar i stadsmiljö. Man fokuserade på PAH, en grupp kolväten som är mycket skadliga för människors hälsa. Den största källan i städer är trafiken.

Man mätte de skadliga partiklarna som samlades i löv- och barrväxter. Bladen samlade upp föroreningar under sommarhalvåret och minskade därmed människors exponering för de skadliga ämnena och man kunde fastslå att träd märkbart förbättrade luftkvalitén. Nivåerna varierade mellan olika områden och de mest trafikerade områdena hade sju gånger högre halter av PAH än de lågtrafikerade.

Annons

Annons

Man konstaterade att också barrträd är viktiga för att rena stadsluften på grund av att barren sitter kvar på vintern då luftföroreningarna är ännu högre.

Många metoder behövs för att minska de skadliga partiklarna i våra städer. Även om minskad bilism är av störst betydelse för luften, fyller träd och andra växter en mycket viktig funktion för att minska de hälsofarliga ämnena.

Stadsplaneringen är alltså avgörande för vår hälsa och det är därmed av största vikt att kommunen redovisar sina planer och konkreta åtgärder, något som är omöjligt att hitta på hemsidan eller på annat sätt. Dags för tydlig information i våra lokaltidningar?

MG

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy