Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Orsa

Insändare
Lågt i tak i Orsa Besparingsskog – vem styr vart?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vid en historiskt välbesökt Jordägarstämma hösten 2014 antogs ett nytt reglemente. Rätten att genom motioner eller på annat sätt påverka Besparingsskogens verksamhet togs därmed ifrån oss delägare, något som endast ett fåtal av de cirka niohundra deltagarna förstod.

Allmänningsstyrelsen har med stöd i detta nya reglemente tagit ett fast grepp om verksamheten och ger inte utrymme åt avvikande uppfattningar eller kritik, vare sig från delägare, förtroendevalda eller medarbetare.

Annons

Annons

Orsa Besparingsskog bildades för att stärka böndernas ställning och ge dem möjlighet att stå emot skogsbolagens lockande anbud. Besparingsskogen skall enligt lag och reglemente ”förvaltas på ett ekonomiskt tillfredställande sätt med en långsiktigt god avkastning till gagn för delägarna och befolkningen”.

Vid sommarens extrastämma och vid den senaste stämman den 25 november gav skogsbolagens och kyrkans representanter styrelsen avgörande stöd i omröstningarna om såväl ändring av gällande reglemente som i personval. Flera kandidater föreslagna av delägarna röstades därmed bort med knapp marginal. Bolagen har tidigare genom åren varit återhållsamma med att delta i personvalen.

Aktiebolagens representanter på stämman har till uppgift att tillförsäkra sina uppdragsgivare högsta möjliga avkastning på gjorda investeringar vilket inte alltid sammanfaller med Allmänningsstyrelsens uppdrag enligt ovan.

I såväl Allmänningsstyrelse som Jordägarnämnd sitter idag representanter för Besparingsskogens viktigaste motparter i affärsområdena skog och vindkraft.

Som en högst möjlig belöning för visad lojalitet vid de senaste stämmornas omröstningar kan bolagen få ökad representation i ledningen och därmed kunna gynna skogs- och vindkraftsbolagen i deras avtal med Besparingsskogen.

Av vem och mot vad kommer Orsa Besparingsskog då att styras?

Örjan Ljungvall, Lisselhed

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy