Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Malung-Sälen

Insändare
Vänta inte på järnväg till Sälen – satsa på persontåg till Malungsfors nu

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nu måste besöksnäringen arbeta för tåg Stockholm-Malungsfors och anslutningsbussar upp till de olika fjällhotellen i Sälen." Det skriver Jan-Åke Bosell. Foto: Foto: Hanna Falkeström/Arkiv

Annons

De allra flesta som reser till Sälen tar bilen. Det finns inget bra alternativ. Snitthastigheten för en resa Stockholm-Sälen med tåg och buss ligger på 60 km/tim och många förbindelser innehåller långa väntetider vid byte mellan tåg och buss.

Det är 9 mil mellan Mora och Sälen men bara 5 mil mellan Sälen och närmaste järnvägsstation, som är Malungsfors.

Annons

Upprustningen av Västerdalsbanan har nu kommit så långt att det körs långa timmertåg mellan Malungsfors och Borlänge. Klarar banan dessa laster torde den även klara persontåg?

Annons

Nu är det inte så enkelt. Trafikverket använder Västerdalsbanan för test av ett nytt signalsystem, så först 2025 kan persontågen börja rulla upp till Malungsfors.

Kan man köra nattåg på Inlandsbanan så borde man kunna köra persontåg redan i dag på Västerdalsbanan. Turistnäringen i Härjedalen har i samarbete med Snälltåget sett till att trafiken på Inlandsbanan kommit i gång. Nattåg från Malmö och Stockholm körs till stationen Röjan. Därifrån är det busstransfer till Vemdalsskalet och övriga större turistanläggningar i Härjedalsfjällen.

Besöksnäringen i Sälen måste ta lärdom av kollegorna i Härjedalen så att trafiken på Västerdalsbanan kommer i gång tidigare än 2025. Varken klimatet eller turisterna kan vänta på en utbyggnad av järnvägen till Sälen. Det går att kombinera godstrafik med persontrafik.

Nu måste besöksnäringen arbeta för tåg Stockholm-Malungsfors och anslutningsbussar upp till de olika fjällhotellen i Sälen.

Jan-Åke Bosell

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy