Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Kunskap och mod är vägen mot jämställdhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Privat

Annons

Vi är många som vill se ett mer jämställt samhälle där alla, oavsett könsidentitet, ska ha samma möjlighet att förverkliga sina drömmar och mål. Det är en bit kvar dit. Det finns många hinder kvar som står i vägen.

Hindren ser ganska lika ut men är olika höga beroende på vilken bakgrund du har. De hindren handlar alltid om att det finns olika förväntningar på flickor och pojkar, på män och kvinnor. Förväntningar som sätter stopp och förväntningar som tvingar. Medvetet eller omedvetet.

Annons

Annons

Första steget är att vi blir medvetna om att det går att förändra. Nästa steg är att ge varandra mod att våga göra det.

När vi i Centerkvinnorna samlar kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund går det ganska fort att identifiera gemensamma erfarenheter. Likheterna är större än skillnaderna. Vi fostrar flickor och pojkar olika i alla kulturer – mer eller mindre. Men det är lättare för en flicka som vill bryta normen än för en pojke, oavsett om din familj har sin bakgrund i Somalia eller i Sverige. Det synliggör tydligt att det vi kallar ”manligt” har högre status än det som vi kallar ”kvinnligt”. Det är själva orsaken till bristande jämställdhet.

Det krävs mycket mod att våga gå före och bryta normer. Vi är fulla av beundran för alla de kvinnor som var de första att studera på universitet, att arbeta i traditionella mansyrken, att engagera sig politiskt och på område efter område bana väg för oss. Men egentligen krävdes det ett ännu större mod av de män som var de första att ta ansvar för hushållsarbete, att ta föräldraledigt och att börja arbeta på en kvinnodominerad arbetsplats.

I Borlänge kan vi tydligt se att skillnaderna i jämställdhet är stora mellan olika grupper.

Grunden för allt jämställdhetsarbete är kunskap. Kunskap som ger insikt, som får oss att förstå och som i sin tur leder till förändring. Det tar tid. För lång tid kan vi tycka. Men det går inte att kommendera fram förändrade beteendemönster. Första steget är att vi blir medvetna om att det går att förändra. Nästa steg är att ge varandra mod att våga göra det.

Karin Örjes och Nasteho Mohamed, Centerkvinnor i Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy