Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Debatt
Lars Handegard(v): Sluta leka affär med allmännyttan!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sluta leka affär med allmännyttan, säger oppositionsrådet Lars Handegard(v).

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Ludvika kommuns ägardirektiv till Ludvikahem innebär att bolaget tvingas prioritera en hög vinst framför exempelvis sociala insatser i sina bostadsområden. Denna ekonomiska tvångströja innebär rent konkret att Ludvikahem får oerhört svårt att leva upp till sitt ansvar när det gäller att vara ett socialt ansvarstagande allmännyttigt bostadsbolag. Majoritetens syn på allmännyttan är uppenbar – hög vinst går före exempelvis sociala åtaganden. Att kommunen i riktlinjerna för integrationsarbetet skriver att Ludvikahem ska arbeta aktivt med att skapa arbetstillfällen, tillhörighet och engagemang i sina bostadsområden och att man i ägardirektivet lyfter fram bolagets sociala ansvar blir inget annat än tomma ord på ett papper om bolaget inte också ges ekonomiska förutsättningar att jobba med detta. Kravet på avkastning bör skrotas så att Ludvikahem istället kan frigöra mer pengar till underhåll och sociala insatser.

Annons

Annons

Det är inte allmännyttans roll att generera vinster till sin ägare. Majoritetens ensidiga krav på så kallad affärsmässighet förhindrar Ludvikahem från att vara det socialt ansvarstagande allmännyttiga bolag som man behöver vara. Att Moderaterna jublar åt denna utveckling är inte konstigt, med det är mer svårbegripligt hur Socialdemokraterna kan gå med på detta. Skrota Ludvikahems ekonomiska tvångströja, sluta leka affär med allmännyttan och ge bolaget förutsättningar att vara ett socialt ansvarstagande bostadsbolag.

Lars Handegard, Oppositionsråd, Vänsterpartiet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy