Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Framtidens skolor byggs i Falu kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den moderna skolbyggnaden i Sundborn. Illustration: Falugruppen

Annons

Den 17 december 2021 fattade barn- och utbildningsnämnden beslutet att bygga ny förskola, ny grundskola och ny idrottshall i Sundborn. Allt detta är integrerat i en helhet. Utöver byggnaderna ingår utemiljö (anpassade skolgårdar) samt möblemang, IT-utrustning, planer för angöringar, etcetera. Sammantaget kan man kalla det för ett nyckelfärdigt skolområde.

Att bygga en ny skola är inget unikt i sig, men detta projekt skiljer sig från mängden. Den gamla ”50-talsskolan” bygger på ett löpande band-tänk med katederundervisning i uniforma klassrum som rymmer 30 elever. Dessa klassrum är i sin tur sammanlänkade med transportytor (korridorer) som är optimerade för stora flöden. Även gemensamma ytor som matsal och skolgårdar är optimerade för stora flöden. Möjligheten att anpassa undervisningen efter olika behov och att ställa om lokaler efter olika verksamheter eller olika elevvolymer är i princip obefintlig.

Annons

Annons

Vidare är dessa skolor enbart avsedda för ett ändamål, undervisning och i övrigt obrukbara för det lokala samhället. Skolformerna, exempelvis förskola och grundskola är tydligt skilda åt (normalt sett även geografiskt) så att samarbete mellan personalgrupper försvåras, eller omöjliggörs.

Den nya skolan i Sundborn är i stället en integrerad och flexibel helhet.

Den nya skolan i Sundborn är i stället en integrerad och flexibel helhet. Det är en blandning mellan stora och små undervisningslokaler beroende på barnens och personalens behov. Förskolans lokaler kan i delar lätt ställas om till lågstadieundervisning om elevvolymerna skulle skifta över tid (ett återkommande dilemma att hantera i de gamla statiska lokalerna). Skolan är stängd för allmänheten under skoldagen, men på kvällar och helger kan såväl idrottshall som stora delar av skolan göras tillgänglig för byns behov. Skolan blir alltså den naturliga träffpunkten för hela samhället.

Falu kommuns bostadsbolag Kopparstaden färdigställer just nu nya bostäder mittemot skolan och vårt energibolag FEV bygger ett lokalt litet fjärrvärmeverk som förutom bostäderna naturligtvis ska värma även den nya skolan. I dag värms skolan huvudsakligen med direktverkande el. I all sin enkelhet är denna energilösning nominerad som ett av årets bästa projekt av Klimatklivet.

Annons

Björn Ljungqvist (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden Falu kommun.

Bild: Gustaf Hallin

Det som händer i Sundborn är ett bra exempel på hur vi i Falualliansen vill jobba. Sammanhållna långsiktiga lösningar som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara. Att vi genom ökad kapacitet skapar förutsättningar för långsiktig tillväxt i serviceorten Sundborn kanske inte ens behöver nämnas.

Björn Ljungqvist, ordförande barn- och utbildningsnämnden Falu kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy