Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hedemora

Insändare
Därför är jag lite motvilligt anhängare till vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Man kan göra det lätt för sig, göra som Donald Trump, hävda att den globala uppvärmningen är en bluff. Då behöver vi inte fundera på vindkraft, kärnkraft eller någon annan form av produktion av el, då är det bara att fortsätta som vi alltid gjort.

Vi kan också göra som Greta Thunberg säger. Lyssna på vetenskapen. Nu har ju gudskelov världen lyssnat på vetenskapen, även om alla inte är ense om var och hur snabbt vi måste begränsa den globala uppvärmningen.

Vi har under 1900-talet tills nu, sett en global uppvärmningen med 1,2 grader. FN:s klimatpanel slår i sin senaste rapport fast att uppvärmningen måste stanna vid 1,5 grader och det inte senare än år 2045. Går vi över denna nivå kommer ekosystemen att drabbas av betydande konsekvenser.

Annons

Sverige har bundit sig i avtal att senast 2045 ha noll nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Senast 2030 skall fordonsflottan vara fossilfri. Detta innebär att produktionen av el måste öka kraftigt och snabbt.

Annons

Vi får för närvarande vår el från vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och värmekraft. Enligt energimyndigheten behöver Sverige år 2050 producera minst 230 Twh (terawattimme) el mot de 140 Twh el vi förbrukar idag.

Från vilka energikällor skall vi hämta 90 nya Twh ?

På senare tid har det radats upp mer eller mindre märkliga argument mot vindkraft. "Det blir ingen el när det inte blåser". Självklart är det så. Men det blåser jämt.

"Vindkraften dödar fåglar". Är vi konsekventa? Katter tar 10 miljoner fåglar. Bilismen 7 miljoner, fönsterrutor många hundra tusen fåglar och enligt en sammanställning från Svenska Jägarförbundet skjuts 3,8 miljoner fåglar årligen.

"Vindkraften förstör naturupplevelsen". Men om vi inte får stopp på den globala uppvärmningen kommer synen av vindsnurror att bleka av den förstörelse av naturen uppvärmningen kommer att medföra.

Vad som är vackert kan vi tvista om.

"Det släpps ut mikroplatser från rotorbladen". Men hur mycket ? Enligt Norwea som räknat på det, så släpper Sveriges vindkraft ut 645 kg/år. Jämför detta med bilarnas däck som ger ifrån sig 7,67 miljoner kg/år eller konstgräs 6,46 miljoner kg/år.

Kärnkraftverket Forsmark. Foto: Forsmark

Bild: TT

Annons

Annons

"Vindkraften ägs av utländska intressen" är ett argument mot vindkraft, främst från de som starkt vurmar för kärnkraft. Men då borde dessa ta följande i beaktande. Forsmark ägs till 40 % av finska Fortum och tyska Uniper. Ringhals ägs till 30 % av tyska Uniper och Oskarshamn ägs till 55 % av tyska Uniper och till 45 % av finska Fortum.

"Vindkraften är inte klimatneutral" hävdas det. Men det har ingen hävdat heller. Inget energislag, sett över livscykeln är klimatneutralt.

Personligen är jag ingen rabiat motståndare till kärnkraft. Inte heller är jag någon rabiat anhängare av vindkraft. Jag önskar att det kom en quick fix som kunde lösa detta. Därför är jag lite motvilligt anhängare till vindkraften. Vi har inte tid att invänta någon annan lösning. Klockan tickar mot 2 – 3 graders uppvärmning.

En del sätter sitt hopp till GenIV-kärnkraft. Det finns en läsvärd rapport från Chalmers tekniska högskola som heter ”Hållbar elproduktion, en jämförelse mellan GenIV-kärnkraft och vindkraft i Sverige".

Läs den.

Allan Mattsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy