Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Agenda 2030 – det börjar bli bråttom

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fossilfritt Sverige logotyp Foto: Naina Helén Jåma / TT

Annons

Vi har åtta år på oss att uppfylla de globala målen om hållbar utveckling. Hinner vi? Regeringens ambition är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

För att vi ska nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål, samtidigt som vi ökar konkurrenskraften och skapar förutsättningar för framtidens jobb, krävs en grön och digital omställning inom alla samhällssektorer. Om vi ska klara det arbetet, måste vi växla upp rejält. Och vi måste låta de som är experter på klimat- och miljöfrågor ta ett större strategiskt ansvar för att omställningen ska gå i den takt som krävs – det vill säga snabbare.

Annons

Annons

Här har naturvetare en central roll för att driva omställningen och utforma framtidens lösningar. 98 procent av svenskarna anser att det är viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle, enligt rapporten Svenskar och hållbarhet (2020).

Faktum är att vi i Sverige bara når ett av 16 miljömål som riksdagen beslutat om för att genomföra Agenda 2030. Och utvecklingen går i fel riktning för sex av målen. Länsstyrelserna följer varje år upp regionernas arbete med Sveriges miljömål. Av rapporteringen för 2021 framgår att det krävs fler kraftfulla åtgärder för att Dalarnas län ska bidra till de nationella målen och vara en föregångare i energi- och klimatomställningen.

Nu är det dags att öka antalet strategiska tjänster som kan bidra till miljömässig hållbarhet i landets kommuner – och offentlig sektor måste sätta på sig ledartröjan. Det börjar bli bråttom.

Per Klingbjer, Förbundsdirektör Naturvetarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy