Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Insändare
Bofinkarna behöver inte frysa i vinter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den här bofinkens artfränder som uppehåller sig på Rasfallet, kan i vinter bo i Birger Hanssons fågelholkar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Annons

I slutet av mars brukar vi få läsa i NLT om vem som har sett de första flyttfåglarna, till exempel bofink.

Jag och min fru har ett bofinkpar här just nu, mitt i vintern. Vi har olika slags frön som vi matar fåglarna här på Rasfallet i Ludvika med. Vi tänker se till att bofinkparet överlever vintern.

För övrigt har jag tillverkat fågelholkar med en tums virke. Fåglarna ska inte frysa på Rasfallet. Vi ser att fåglarna flyger in i holkarna inför natten.

Annons

Annons

Jag undrar faktiskt vad det betyder att bofinkparet är kvar här på Rasfallet. Det kanske inte blir en sträng vinter.

Jag och min fru är säkra på att djuren och fåglarna känner mycket mer än vad vi människor gör. Borgmästaren i Clerey-la-Cote, Jean-Louis Schmitt, berättade för mig vad som hände innan den stora stormen , le grande tempete, slog till i december 1999.

Plötsligt kom alla de vilda djuren ut på åkrarna. Allt var lugnt och några timmar senare kom stormen som fällde 100 miljoner skogskubikmeter i Frankrike.

Två år senare ringde Chantal till mig och sa: "Il est mort". Jean-Louis dog i cancer.

Jag måste nog ta mig i kragen och åka ner till Clerey-la-Cote. Jag var till och med ringare en söndag i den lilla katolska kyrkan i byn.

Birger Hansson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy