Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyhetsåret i Dalarna

Helena Nyman: Pandemin har överskuggat allt – men det finns också ljusglimtar

Ännu ett märkligt år lägger vi till handlingarna. 2021 fick vi uppleva lättnaderna, livet återgick lite mer till det normala och vi kunde åter träffas. Men så kom omikron och vi blev varse hur snabbt det kan vända.

Helena Nyman, chefredaktör Falu-Kuriren och ansvarig utgivare för dt.se.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Men mycket har ändå varit bättre än det speciella pandemiåret 2020. Det är något att glädjas över.

Många av våra artiklar har kretsat kring rekommendationer, restriktioner och tolkningar från Folkhälsomyndigheten och smittskyddet i Dalarna. Vecka ut och vecka in har vi rapporterat om dödsfall, antalet smittade och graden av vaccinering. På våra digitala plattformar, sajten dt.se och i appen, ser vi att det här är otroligt viktigt journalistik och har alltid hög läsning.

Det är i lokaltidningen som du får den riktigt nära bevakningen om påfrestningar på vården, smitta på äldreboenden och i skolor, möjligheten eller svårigheter att delta i allmänna sammankomster, krångel med vaccinationstider, människor som ställer upp och hjälper varandra – och inte minst starka berättelser om de som blivit sjuka och tyvärr även avlidit.

Annons

Annons

Det har hänt mer än pandemin under 2021. Livet har trots allt rullat på

Nu när vi sammanfattar nyhetsåret 2021 är det både tydligt och trösterikt att det hände så mycket mer än bara corona. Livet har trots allt rullat på. Det är så lätt att glömma, eller hur? Bilderna och texterna från året som gått, som vi publicerar nu i dagarna, är alltid lika intressanta och fascinerande att ta del av.

Erika Svensson och hennes man Anders gjorde totalt 52 år på pappersbruket.

Bild: Mikael Hellsten

Karl Hedin.

Bild: Kenneth Hudd

Översvämning på Källviksvägen i Falun.

Bild: Lars Dafgård

Nedläggningen av Kvarnsvedens pappersbruk, den svåra helikopterkraschen i Leksand, speciella Vasaloppet i miniformat, frikännandet av Karl Hedin, regnovädret med översvämningar, femåriga John Walters tragiska död och så vidare och så vidare...

Vi ska också komma ihåg alla människor som gjort fantastiska prestationer, roliga påhitt och intressanta saker. Som alla studenter som sprang ut, som när tidigare Leksandsspelaren Tobias Forsberg, som skakades allvarligt under en match, fick sin Filippa, som när Tusse var med i Eurovision, som när Dalaregementet återuppstod och när IFK Rättvik gick upp i bandyns elitserie efter 70 år och när IBF Faluns innebandyherrar tog guld.

Annons

Annons

Tobias Forsberg gifter sig. Foto: Privat

Bild: Privat

Tusse i Eurovision Foto: Jessica Gow / TT

Bild: TT

Guld till IBF Faluns herrar. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Det händer saker i Dalarna. Minst sagt. 2022 kommer säkert att bli lika spännande.

Jag gläds också över att journalistiken lever och mår bra. Vi har inget överhängande hot som riskerar utgivningen. Tvärtom. Dagstidningarna i Dalarna har i dag fler prenumeranter än för ett år sedan. Ekonomin är god och vi ser fram emot ett ännu starkare nästa år med fortsatt närvaro i kommunerna. Med alla våra reportrar ute på fältet är vi utan tvekan nyhetsledande. Snabbt på plats, vi har lokalkännedom och ett brett kontaktnät – allt det där vi bygger upp genom att vi har bemannade redaktioner.

Det som är själva grunden för lokaltidningen.

En miljon artikelvisningar i veckan, det visar på styrkan vi har som lokal nyhetsförmedlare

Alla prenumererade dagstidningar i Dalarna är en del av Bonnier News Local. Att ingå i en större enhet är en styrka, men också en utmaning att hitta det egna nära tilltalet. Och det tycker jag att vi lyckats med. Jag hoppas du håller med.

Annons

På sajten dt.se har vi upp emot en miljon artikelvisningar i veckan. Alltså våra prenumeranter har varit inne på sajten eller i appen och klickat på så många artiklar.

Annons

Det visar på styrkan vi har som nyhetsförmedlare.

Så vad händer nästa år? Vad syns i kristallkulan? Ja, den som ändå visste.

Pandemin är dock inte över. Vi kan inte andas ut. Sommaren som kommer kanske blir som både i år och året innan med hemester, då vi upptäcker guldkorn och smultronställen i vår närhet istället för på andra sidan jordklotet.

Men det är långt till juni, även om det har vänt och dagarna nu blir längre. Det är dags att ringa in 2022. Jag vill tacka för att du varit med oss och hoppas att du fortsätter med det.

Gott Nytt År!

Helena Nyman, chefredaktör för Falu-Kuriren och ansvarig utgivare för dt.se.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy