Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Folkkampanjen för sjukvården: "Vi är oroliga för elpriserna!"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Folkkampanjen för sjukvården är liksom många andra enskilda som organisationer oroliga för de höga elpriserna, särskilt under våra kalla vinterdagar. Förslagen om sänkt elskatt under de kallaste vintermånaderna, för att lindra den ekonomiska belastningen är intressanta. Vi tror dock att det inte räcker med en sådan lindrande åtgärd. Någon form av prisreglering på den svenska elmarknaden behövs även.

Annons

Idag ger toppriserna på el vissa timmar närmast absurda övervinster jämfört med de låga produktionskostnaden för elen.

De farliga drömmarna om en gemensam elmarknad för EU behöver direkt slopas. Svensk el ska produceras för svenska behov inte för utländska behov. Ja, nya elledningar, vindkraftverk och solkraftverk behöver byggas ut, men det ska ske för våra egna svenska behov.

Vad gäller rådgivnings- och beslutsstöden för främst läkare genom apotekare på regionen, behöver detta byggas ut och permanentas. Folkkampanjen för sjukvården föreslår här en ny värdefull Läkemedelsinformationscentral i Dalarna för vårdpersonal! Vad gäller det nya utmärkta beslutet om psykiatrisk screening för utsatt vårdpersonal i Covid-19 vård i Dalarna stödjer vi detta. Vi vill dock påminna om att detta är bara en del i våra tidigare viktiga förslag och motioner, om debriefing och kamratstödjare i vården, mycket grundat på erfarenheterna inom civilmilitär internationell sjukvård. Vi i vården behöver bli bättre på att ta hand om varandra särskilt i kristider!

Annons

Sist ska vårt sjukvårdsparti även påminna om att det finns intressanta nya förslag om statlig mellankapitalfinanisering, för att minska behoven av dyra topplån på fastigheter och småhus. Topplånen är ekonomiskt betungande för många. Dessa är för många även svåra att över huvud taget få idag med allt hårdare kreditbedömningar. Orsaken är att bankerna har under senare år påförts högre så kallade ”riskvikter”, vilket innebär att banken måste hålla en högre andel eget kapital i förhållande till sin utlåning. Det medför dels att tillgången till kapital begränsas, dels att priset (räntan) på det kapital som lånas ut blir högre. Norge använder sin statliga husbank, som ett värdefullt verktyg inte minst för bostadsbyggandet. Vi kan och borde göra likadant med en ny statlig husbank med mellankapitalfinansiering i Sverige!

Dags för nya bättre lösningar, där vi även tittar på bra norska utvägar!

Ken Swedenborg (ffs) Partiordförande

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy