Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Det är en återbetalning till jägarkåren – inget bidrag

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Även om näringsdepartementet fördelar ut pengarna handlar det inte om skattemedel, något som även Miljöpartiet borde känna till." Det skriver Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Replik på debattinlägget ”Varför ska Jägareförbundet få så stor del av pengarna?” av Knifström, Ardesjö och Holmqvist (MP).

Varför ska de båda jägarförbunden få så stor andel av viltvårdsfondens pengar medan Svenska Naturskyddsföreningen får så lite, undrar Knifström, Ardesjö och Holmqvist (MP) i sin replik.

Annons

Annons

Svaret är enkelt: I grund och botten handlar det ju om jägarnas pengar, pengar som härrör från det obligatoriska statliga jaktkortet. Det som miljöpartisterna beskriver som bidrag är i själva verket en form av återbetalning till jägarkåren. Eller tror miljöpartisterna att Naturskyddsföreningen skulle uppskatta att Jägareförbundet hade möjlighet att ta del av organisationens medlemsavgifter? Även om näringsdepartementet fördelar ut pengarna handlar det inte om skattemedel, något som även Miljöpartiet borde känna till.

Överenskommelsen mellan staten och jägarna innehåller även ytterligare en del. Markägarna har nämligen jakträtten. Det statliga jaktkortet ger tillåtelse att nyttja den rätten.

Det duger heller inte att skylla på påtryckningar från EU. Visst, EU-kommissionen hade synpunkter på det allmänna uppdraget, men hänvisningen till EU saknar bäring. När regeringen fattade beslutet om offentlig upphandling hade EU redan avskrivit ärendet. I stället var det Miljöpartiets påtryckningar som bar frukt.

Miljöorganisationerna och jägarförbunden lär sannolikt aldrig kunna komma överens om storleken på en livskraftig vargstam.

Slutligen: Miljöorganisationerna och jägarförbunden lär sannolikt aldrig kunna komma överens om storleken på en livskraftig vargstam. Fakta i målet är dock att Naturvårdsverket på eget bevåg och i strid mot lagstiftningen kommit fram till siffran 300. Enligt gällande riksdagsbeslut är gynnsam bevarandestatus 170-270 vargar. Att Naturvårdsverket har en annan åsikt ska inte påverka liggande beslut.

Forskningen pekar dessutom mot betydligt lägre nivåer, ned mot 100 vargar. Även där lär vi heller aldrig komma överens.

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy