Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Var inte snålast i Sverige – sjukvården i Dalarna behöver mer resurser

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Varje år har det blågröna styret lagt besparingskrav på verksamheten, helt i linje med deras syn om att 'arbeta fortare'. Detta trots att S-regeringen skjutit till resurser till regionen" skriver Elin Norén, Sebastian Karlberg och Abbe Ronsten, oppositionsråd för Socialdemokraterna.

Bild: Agnes Fäldt, Arkivbild

Annons

Vi ser att i flera verksamheter i Region Dalarna börjar det knaka i fogarna för det blågröna styret (M, C, L, KD, MP och DSP). Det finns en tydlig konfliktlinje mellan oss socialdemokrater och det nuvarande styret i både ledarskap och synen på verksamheten.

Chefskarusellen som har varit har skadat tilliten i organisationen flera år framåt. Det Ulfberska ledarskapet skapar en osäkerhet i organisationen som leder till en tystnadskultur där medarbetarna inte vågar berätta hur det egentligen är ute i verksamheten. Styret har inte heller visat något intresse av att lyssna, senaste exemplet är när BUP-frågan skulle avgöras, då inte ett ord om vad personalen hade för orosmoln kring beslutet togs upp.

Annons

Regionstyrelsens ordförande sa som senast i budgetdebatten i november att personalen borde jobba snabbare. Att verksamheten enbart är ett slukhål och därför ska inte mer resurser skjutas till. Vi ska då också veta att Ulf Berg är snålast i landet med resurser till vården för i jämförelse med andra regioner så ligger Region Dalarna långt efter i tilldelningen.

Annons

Vi ska då också veta att Ulf Berg är snålast i landet med resurser till vården för i jämförelse med andra regioner så ligger Region Dalarna långt efter i tilldelningen.

Det bokslut som styret lämnar efter sig efter tre år är ökade vårdköer, sämre vårdkapacitet och fler stängda vårdplatser. Dessa tre komponenter har ett tydligt samband mellan varandra men styret har inga lösningar, mer än privatisering av verksamhet och ständiga besparingar.

Vårdköerna var orimligt långa redan innan pandemin. Detta beror dels på att kapaciteten minskar men också att det är fler vårdplatser stängda än på länge.

Det saknas personal i verksamheten, medarbetarna är trötta och deras förutsättningar för att bedriva vård av god kvalitet har bara försämrats med styret. Varje år har det blågröna styret lagt besparingskrav på verksamheten, helt i linje med deras syn om att ”arbeta fortare”. Detta trots att S-regeringen skjutit till resurser till regionen, som styret väljer att lägga på hög för att kunna uppvisa ett gott resultat på den nedersta raden i bokslutet.

Elin Norén, Sebastian Karlberg och Abbe Ronsten, oppositionsråd för Socialdemokraterna.

Bild: Marie Bergström, Mats Laggar, Mikael Hellsten, Arkivbild

Annons

Vi socialdemokrater står för ett erfaret ledarskap som inte räds att ta tag i de utmaningar som vår verksamhet står inför. Vi vet att vår personal är bäst på det dem gör, men de måste få rätt förutsättningar att kunna göra det jobbet. Tillsammans med verksamheten så kan vi vända pessimismen som finns, men då krävs det ett nytt ledarskap som bygger på tillit.

Annons

Ska fler vårdplatser kunna öppnas, kapaciteten öka och vårdköerna betas av, så krävs det ett rejält återstartsprogram av vården. Mer resurser till hälso- och sjukvården löser troligen inte allt, men det blir ett bra steg på vägen mot att bli en attraktiv arbetsgivare, där medarbetarna orkar och fler kollegor kan anställas.

Var inte snålast i Sverige Ulf Berg, lägg inte bara pengarna på hög, lägg resurserna i stället på Dalarnas invånare så att de kan få vård i rimlig tid.

Elin Norén, oppositionsråd för Socialdemokraterna

Sebastian Karlberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna

Abbe Ronsten, oppositionsråd för Socialdemokraterna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy