Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Falun och Borlänge missar målen i ny översiktsplan för Runn

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Det borde ligga nära till hands att uppmärksamma både befintliga företeelser och växande risker. Det finns exempelvis kända problem som bränslespill och avlopp från fritidsbåtarna." Det skriver Anders Gottberg, Naturskyddsföreningen i Falun. Foto: Daniel Eriksson/Arkiv

Annons

Falu och Borlänge kommuner har precis avslutat sin första remissrunda för en ny översiktsplan för Runn med omnejd. Det är i sig bra att man gör en översiktsplan. Här finns ett antal intressekonflikter att reda ut. Det verkar dock som kommunerna har glömt bort vilka som skulle kunna vara intresserade av planen. Samråden har i huvudsak riktats mot de som bor i landsbygdsnära anslutning till sjöarna.

Men många fler är berörda. Runn och Ösjön med fler anknytande vatten, är viktiga rekreationsområden för alla oss som bor i Falun och Borlänge. Sjöarna är tätortsnära, men samtidigt ger de en känsla av att vara stora skogssjöar. För besöksnäringen är upplevelsen av sjön också viktig, ofta en förutsättning. Därför bör sjöns stränder förbli oexploaterade så att känslan av vildmark består, men också för att fler människor kommer att behöva samsas på sjön.

Annons

Annons

Med den föreslagna översiktsplanen ökar trycket på sjöarna, med byggande av nya bostäder längs framför allt den västra sidan. Man har bland annat lagt ut ett antal strandnära områden för nya villor (så kallade LIS-områden). Det är inget bra klimattänk, för ju glesare man bosätter sig desto mer ökar transporterna. Underlaget för kollektivtrafik blir svagt och det blir långt att cykla.

En utgångspunkt i planen borde vara att betrakta sjön som en naturresurs. Det är lätt gjort att se den enbart som en plats för nöjen.

Förutom medborgarna verkar själva sjösystemet också ha glömts bort. En utgångspunkt i planen borde vara att betrakta sjön som en naturresurs. Det är lätt gjort att se den enbart som en plats för nöjen. Här finns biologiska värden och ekosystem som är av stor betydelse för en hållbar utveckling, av samhället i stort och för djur- och växtliv. Det är värden som inte får förbrukas.

Det borde ligga nära till hands att uppmärksamma både befintliga företeelser och växande risker. Det finns exempelvis kända problem som bränslespill och avlopp från fritidsbåtarna. Vattenskoteråkningen är en annan aktivitet som kan upplevas som både störande och hänsynslös, och det har inträffat olyckor. Det finns tidvis också stora problem med buller.

Annons

Men när det gäller sjön saknas det helt riktlinjer för hur man ska hantera både hot och möjligheter i framtiden. I planen bör det finnas en idé om hur man ska göra med dessa frågor; reglera eller helt förbjuda.

Annons

Anders Gottberg, Naturskyddsföreningen i Falun.

Bild: Christian Larsen, Arkivbild

Vi önskar se tydliga analyser av hur sjön påverkas när verksamheterna på och runt den blir fler och intensivare. Även konsekvenserna av ny bebyggelse behöver bättre belysas med hänsyn till våra klimat- och miljöutmaningar.

Det är viktigt att skriva in i planen hur man går vidare. Annars går den chansen förlorad för lång tid framöver.

Anders Gottberg, Naturskyddsföreningen i Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy