Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Vem är ansvarig för otryggheten i Borlänge?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Socialdemokraterna har alltid regerat i Borlänge. Fram till valförlusten 2018 hade de även styrt Landstinget Dalarna i hela 92 år. På nationell nivå i modern tid har de frånsett 1976–1982, 1991–1994 och 2006–2014 alltid styrt landet.

Första maj varje år och framgångsrikt i flera valrörelser har de gått i opposition till sig själva, pekat på olika samhällsproblem de själva ofta är orsak till och lovat att allt kommer att bli bra bara de får fortsätta att regera.

Genom åren har borgerliga företrädare i kommunfullmäktige som då ofta framställts som hårda och arroganta högerpolitiker pekat på följande. Det finns bidragsnivåer som är så höga att det för flera barnrika familjer inte lönar sig att skaffa ett arbete. Krav borde ställas på motprestationer från dem som tar emot bidrag för att inte hamna i passivitet och utanförskap. De som arbetar inom till exempel äldreomsorgen måste behärska det svenska språket bättre.

Annons

Annons

Av 104 personrån hittills i år i Dalarna har 44 rapporterats i Borlänge. Av dessa 44 personrån har vid tio av rånen den misstänkte rånaren varit under 18 år, vid fyra av rånen under 15 år. Då många unga inte vågar anmäla övergreppen finns det enligt polisen ett stort mörkertal. De unga som utsätts för rån utsätts för en allvarlig kränkning som kan sätta spår för resten av livet. Att med våld eller hot om våld angripa ett offer för att stjäla märkeskläder eller mobiltelefoner är ett allvarligt övergrepp. Risken är även stor att det för gärningsmannen leder till en kriminell karriär till stor skada för många.

När Brottsförebyggande rådet, BRÅ nyligen redovisade en undersökning över ungdomsrån med i många fall inslag av våld och förnedring konstaterades att antalet anmälda ungdomsrån mer är fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019. Utifrån polisanmälningar har BRÅ även tittat på vilka som misstänkts för och vilka som utsatts för ungdomsrån. Bland de misstänkta återfinns framför allt pojkar mellan 15 och 17 år med utländsk bakgrund och som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Bland de utsatta finns mest pojkar, men här har majoriteten en svensk bakgrund.

I den otrygghet som Borlänge nu upplever uttalar sig Erik Nises, ordförande för S i Borlänge i massmedia över det allvarliga läget. Nises uppger att han inte skulle skicka tonårsbarn till Kupolen utan att känna oro och att trygghetsfrågorna varit för långt ner på agendan. Nises pekar även på att det finns massor av barn som har det tufft men som inte rånar. Jag delar Nises oro. Jag måste samtidigt ställa frågan varför trygghetsfrågorna varit så långt ner på agendan och varför det har blivit så här i Borlänge? Vem är ansvarig? Vad krävs för att på riktigt bryta denna negativa spiral?

Samuel Hedström (KD) Ordförande för Kristdemokraterna i Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy