Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Debatt
Replik: Angående beslutet på kyrkomötet rörande mänskliga rättigheter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kyrkans hus i centrala Malmö. Foto: TT

Annons

REPLIK: På Anders Brunnstedts debattartikel med rubrik "Brunnstedt: Kyrkomötet borde veta bättre" den 10/12.

Anders Brunnstedt (POSK) är bekymrad över att kyrkomötet (Svenska kyrkans högsta beslutande organ) har beslutat att lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina. Han anser att det är olämpligt att kyrkomötet fattar ett beslut av detta slag i en ytterst komplex fråga.

Ja, visst är situationen i Israel och Palestina komplex. Men det är därför som det är så viktigt att hålla fast vid folkrätten. De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. Varför skulle Svenska kyrkan tiga om den saken?

Annons

Annons

Svenska kyrkan är med drygt 5,7 miljoner medlemmar en betydelsefull faktor i samhällslivet men också för enskilda människor. Kristendomens budskap om frid, fred, kärlek och försoning har över århundradena hörts över de bygder som ungefär samtidigt växte fram som nationen Sverige.

De beslut som fattas i kyrkomötet har naturligtvis stor betydelse både för organisationen och det omgivande samhället, men också internationellt. Det är viktigt att kyrkomötets beslut präglas av den genuina kärleks- och rättvisetro som utgör kristendomens grund alltsedan dess födelse. En grundbult i denna tro är uppfattningen om alla människors lika värde.

Mot den bakgrunden finner vi kyrkomötets beslut som mycket genomgripande, klargörande och manifesterande. Det är inte ett ställningstagande MOT den ena eller andra parten. Det är ett ställningstagande FÖR folkrätten.

Eftersom kristna syskon i Israel och Palestina och flera människorättsorganisationer har larmat om apartheidliknande förhållanden finner vi det viktigt att denna granskning skall göras även utifrån FN:s apartheidkonvention och Romstadgans skrivningar om apartheid. Beslutets tyngd ökar eftersom det innebär att frågan ska lyftas i internationella och ekumeniska organ, i synnerhet i Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet.

Anders Brunnstedt däremot, kallar beslutet för olyckligt. Den tystnadens mantel som han och andra företrädare för nomineringsgruppen POSK vill dra in i Svenska kyrkan förkväver och passiviserar Svenska kyrkans kristna budskap i det internationella arbetet.

Annons

Annons

Om vi betraktar en uppgift som svår och komplex så utmanar den alla våra sinnen så att vi gemensamt kan ta oss an uppdraget. Anders Brunnstedt och hans medreservanter har uppenbarligen rakt motsatt uppfattning.

Kristina Guffars (S) ledamot av kyrkofullmäktige och Kyrkorådet i Falu Pastorat.

Örjan Fridner (S) ersättare i kyrkofullmäktige, Falu Pastorat.

Inger Wahlman (S) ledamot av kyrkomötet, Falu Pastorat.

Kristina Guffars, (S), ledamot av kyrkofullmäktige och Kyrkorådet i Falu Pastorat. Foto: Privat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy