Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Debatt
Kommunistiska partiet: Återöppna Säfsgården!

Kommunistiska Partiet har i en motion till fullmäktige yrkat att man återskapar demensplatserna på Säfsgården och att Säfsgården har status som Särskilt Boende.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Vård och omsorgsnämnden beslutade tidigare i höstas att 30 demensplatser ska upprättas 15 stycken på Granliden och 15 stycken på Solgärdet. Anledningen är att i takt med att allt fler blir äldre och över 85 år i kommunen så ökar också insjuknandet i Demenssjukdomar.

Kommunistiska partiet har från mandatperiodens början påtalat behovet av platser på SÄBO/Vårdboenden. Inrättandet av dessa demensplatser har framstått som en rejäl satsning. Men i själva verket är det endast en utökning på sikt med fyra platser på Granliden. Då det som sker är att man endast växlar ut de traditionella platserna på boendena.

Annons

Annons

Inget fel att renodla och förstärka demensvården. Men vi motsätter oss att det sker på de traditionella platsernas bekostnad. Konsekvenserna blir att om du inte har en demensdiagnos så kommer bli mycket svårt att få plats på ett SÄBO. Då blir det vanligt boende och hemtjänst som gäller. Alla multisjuka socialt isolerade och svaga och av andra sjukdomar och handikappade äldre tvingas bli kvar i sina hem.

Istället för att göra om platserna så hade naturligtvis det enda rimliga varit att öppna upp de platser som sedan tidigare varit i malpåse på Solgärdet och Granliden. Men framförallt och det vi kräver i vårt yrkande är att man som ett första steg återöppnar någon enhet på Säfsgården för att på sikt åter fylla upp boendet till sin fulla kapacitet.

Att som förvaltningschefen Eva Björsland påstå att det krävs en viss storskalighet som försvar att man inte återöppnar platserna på Säfsgården framstår obegripligt inte minst i ett humanistiskt perspektiv, då fredriksbergsborna tvingas åka långa sträckor för att besöka sina anhöriga

Kenth Andersson, Kommunistiska Partiet Ludvika

Kent Andersson från Kommunistiska partiet i Ludvika vill se att kommunen återöppnar Säfsgården i Fredriksberg.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Kent Andersson från Kommunistiska partiet i Ludvika .

Bild: Torbjörn Granling

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy