Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
S: En bra bostad är en rättighet – inte en handelsvara

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vill Falun fortsatt vara en trygg och en attraktiv stad under utveckling så måste vi säkerställa att Kopparstaden ges förutsättningarna att erbjuda bostäder till alla, oavsett inkomst." Det skriver S-politikerna.

Bild: Karin Sundin

Annons

Det är en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo, att ha ett hem. Detta är något som vi socialdemokrater värnar om. I dag ser vi att de nyliberala idéerna kring utförsäljningar och ombildningar av våra allmännyttiga bostadsbolag är en del i den ökande bostadsbristen och bostadssegregationen. Detta får förödande konsekvenser, för både individen och samhället i stort.

Lyxrenoveringar och gentrifiering ökar gapet mellan fattig och rik, där de fattiga oftast tvingas bo i bostäder där fastighetsägaren inte sällan totalt struntar i renoveringar eller hyresgästernas omsorg. Detta leder till social misär men också en skev marknad.

Privatiseringar av allmännyttan resulterar i att kommuner tappar den politiska kontrollen över bostadspolitiken och därmed hållbarhetsfrågorna. Bostäder och hem är inte vilken marknadsprodukt som helst. Det handlar om en kommun och ett lands infrastruktur. Bostadsfrågan är därför en av förutsättningarna för välfärd och därmed även hållbara, jämlika samhällen.

Annons

Annons

I Falun ska vi vara stolta. För just hos oss, så har vi i det stora hela lyckats behålla allmännyttan intakt.

I Falun ska vi vara stolta. För just hos oss, så har vi i det stora hela lyckats behålla allmännyttan intakt. Vi har sålt ut en del lägenheter, med ganska dåligt utfall. Trots det har vi jämfört med andra kommuner i Sverige inga större socioekonomiskt utsatta områden.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Kopparstaden är ett välmående bolag som arbetar aktivt med sociala och ekonomiska frågor. Kopparstaden har en modell för hur detta och kommunen kan dra nytta av och samverka i arbetet.

Att vara allmännyttig och samtidigt affärsmässig är inte en lätt ekvation. Allmännyttan är ett politiskt styrmedel som bidrar till stadens trygghet och attraktivitet, men även utveckling.

Charlotte Oster (S), Jonas Sallén Lennerthson (S) och Susanne Norberg (S).

Bild: Privat, Lars Dafgård, Anders Staffas, Arkivbild

Vill Falun fortsatt vara en trygg och en attraktiv stad under utveckling så måste vi säkerställa att Kopparstaden ges förutsättningarna att erbjuda bostäder till alla, oavsett inkomst. Vi måste säkerställa att det kommunala bolaget får de ekonomiska förutsättningarna det behöver för att arbeta preventivt gentemot socioekonomiskt utanförskap, vara en ledstjärna i kommunens hållbarhetsarbete samt bidra till en marknad där fler aktörer vill etablera sig.

För oss socialdemokrater är det självklart att en bra bostad är en rättighet, inte en handelsvara!

Jonas Sallén Lennerthson (S), oppositionsråd

Susanne Norberg (S), oppositionsråd

Charlotte Oster (S), vice ordförande Kopparstaden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy