Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Det är vår livsstil som behöver förändras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ska temperaturhöjningen stanna av räcker det inte med avgifter, skatter och förhoppningar om ny teknik som på något mirakulöst sätt ska rädda jorden utan förändringar av vår livsstil." Det skriver Annika Rullgård.

Annons

På senare tid har jag mer och mer börjat fundera över om jag gjort något som på något sätt kommer att finnas kvar även efter min död. Jag menar om jag gjort något som om än så lite, helt anonymt, som påverkar framtiden men jag tänker inte på att jag fått barn.

För cirka 30 år sedan hade jag förmånen att få hjälpa till att hindra en planerad torvbrytning i närheten av där jag bor. Det blev ingen torvbrytning och därför kommer jag att för mycket lång tid framöver att finnas kvar i det som lever och växer där det var tänkt att bryta torv.

Det pågår, det har sedan länge pågått och det kommer att långt in i framtiden att pågå en för jorden förödande klimatförändring. Livsbetingelserna för det mesta som lever påverkas negativt av denna förändring.

Annons

Konferenser hålls och massmedia rapporterar om en kommande katastrof men en sak glöms bort. Alla människor har ett ansvar för att få hejd på klimatförändringen, alla kan bidra till att åtminstone minska takten på ökningen av koldioxid i luften. Ska temperaturhöjningen stanna av räcker det inte med avgifter, skatter och förhoppningar om ny teknik som på något mirakulöst sätt ska rädda jorden utan förändringar av vår livsstil.

Annons

Jorden rymmer inte ständig tillväxt. Skatter och avgifter slår dessutom mycket ojämlikt. De välbärgade märker inte av dem medan de med låg inkomst kanske blir tvungna att dra in på om inte maten så i alla fall på sådant som kan ge en liten guldkant på tillvaron ibland.

Orsaken till klimatförändringen är den höga konsumtion som vi som bor i den rika delen av världen tillåter oss men i princip alla kan minska sin konsumtion.

Orsaken till klimatförändringen är den höga konsumtion som vi som bor i den rika delen av världen tillåter oss men i princip alla kan minska sin konsumtion.

Vi kan glesa ut våra klädinköp, vi kan minska bilåkandet oavsett drivmedel, vi kan välja bort produkter som åkt långt innan de hamnat på butikshyllorna, vi kan välja bort mat som kräver långa kyltransporter eller energikrävande produktion och byte av köksinredningen kan vänta några år.

Annika Rullgård.

Genom att var och en av oss i våra val minskar på koldioxidutsläppen bidrar vi gemensamt till rädda livsbetingelserna för kommande generationer av jordens flora och fauna, inklusive människan.

Genom att under vår livstid ta ansvar för våra val kommer vi att finnas kvar i framtidens växt- och djurarter. Om vi med många små steg sätter florans och faunans behov framför vår bekvämlighet kommer vi som nu lever att finnas kvar i det av naturen som räddas kan.

Annika Rullgård, Orsa

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy