Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Mer dans åt folket – underlätta för Dalarnas besöksnäring

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Är det inte på sin plats att avskaffa dansbandsskatten och danstillstånden nu? Är det något vi behöver just nu, är det att få gunga i takt med lite musik oavsett var man befinner sig!" Det skriver C-politikerna Sofia Jarl och Hans Johansson.

Bild: TT

Annons

Läget för Dalarnas besöksnäring efter 19 månaders restriktioner är mycket ansträngt. Företag har tvingats i konkurs då omsättningen rasat, tusentals människor har förlorat jobbet och näringen har dränerats på kompetens. Det är långt kvar tills vi åter hamnat i ett normalläge.

Dalarnas egenskaper har funnits vara jätteviktiga under pandemin. Duktiga entreprenörer, unik natur, starka destinationer och anläggningar som ligger långt framme inom bland annat hållbarhet.

Den växande medelklassen i folkrika länder som numera har en större möjlighet och vilja att resa och besöka övriga världen ger en god skjuts åt den globala resetrenden, vilket tillsammans med länets duktiga företagare inom besöksnäringen ger en stor potential för Dalarnas besöksnäring att locka fler såväl inhemska som utländska besökare på några års sikt.

Annons

Annons

Detta kommer att innebära att fler och fler människor kan erbjudas jobb inom näringen. Till år 2025 uppskattas att ytterligare 1 700 jobb kan skapas tack vare Dalarnas stora attraktivitet för såväl privata besökare som affärsgäster. För att underlätta återstarten och hjälpa näringen att nå sin fulla potential behövs emellertid åtgärder från kommuner, regionen och riksdagen.

För att underlätta återstarten och hjälpa näringen att nå sin fulla potential behövs emellertid åtgärder från kommuner, regionen och riksdagen.

Likviditeten hos de bolag som lyckats överleva är i många fall uttömd och de har en ordentlig uppförsbacke att ta sig uppför. För att stimulera efterfrågan så att företagen åter kan börja anställa har flera länder i Europa redan sänkt momsen på logi och mat under ett antal år. Sverige behöver anamma detta. Under två år bör vi sänka momsen på samma vis till 6 procent.

Ungdomar har generellt sett svårare att ta sig in på arbetsmarknaden jämfört med äldre personer. Många ungdomar har nu förlorat sina arbeten och löper nu risk att stå utan försörjning under flera år. Den 1 januari 2021 sänktes arbetsgivaravgiften för unga, vilket var glädjande och viktigt. Sänkningen borde dock vara permanent och gälla för personer upp till 29 år.

Alkohollagen är en annan historia. Denna lag behöver ses över och moderniseras. Kravet på att man ska behöva erbjuda flera alternativ av förrätter, huvudrätter och desserter – under hela serveringstiden, oavsett tid på dygnet och oaktat om någon kan förväntas beställa denna typ av mat – för att få servera alkohol, är förlegat. Om det någonsin varit modernt. Ansökningsförfarandet behöver förenklas och handläggningen snabbas upp så att fler näringsidkare har möjlighet att etablera sig.

Annons

Annons

Sofia Jarl (C) och Hans Johansson (C).

Bild: Tobias Berg, Knis Karin Björklöf, Arkivbild

Systemet för kommunala tillsynsavgifter som tillsyn enligt alkohollagen, miljöbalken, tobakslagen och liknande bör stoppas och ändras till att betalning sker efter utförd tillsyn. Detsamma gäller kommunala avgifter vid markupplåtelser för bland annat uteserveringar, samt andra taxereglerade avgifter som till exempel VA-, renhållningsavgifter och tömning av fettavskiljare.

Handläggningen av bygglovsansökan om att öppna uteservering bör prioriteras och man bör bli generös såväl med dessas ytor som med dess serveringstider. Genom att tillåta uteserveringar året om skulle besöksnäringen få ännu en skjuts i rätt riktning.

Sist men inte minst – är det inte på sin plats att avskaffa dansbandsskatten och danstillstånden nu? Är det något vi behöver just nu, är det att få gunga i takt med lite musik oavsett var man befinner sig!

Sofia Jarl (C), regionråd, Region Dalarna

Hans Johansson (C), riksdagskandiderande kommunalråd, Säter

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy