Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Älvdalen

Läsartext
Kronojägare Gunnar Edvin Hårdén fyller 90 år

Detta är en läsartext.

Gunnar Edvin Hårdén fyller 90 år den 8 december. Foto: Privat

Annons

Gunnar växte upp i byn Klitten i Älvdalens kommun där huvudnäringen i bygden var jord- och skogsbruket. Hans föräldrar Ernst och Olga Hårdén bedrev jordbruk med kreatur. Gunnar Hårdén har två yngre bröder, Åke och Inge som båda idag bor i Älvdalen.

Gunnars intresse för skogen fick han tidigt, vid 20 års åldern, då skogsvårdsstyrelsen i Älvdalen rekommenderade honom till en kurs vid Rankhyttans Herrgård år 1950. Hans första arbetsuppgifter blev att stämpla ut träd till skogsägare inför försäljning till skogsbolag.

Annons

Gunnars fritidsintresse var vid denna tid inom idrotten och fotbollen. Klittens by hade ett eget fotbollslag under 1950-talet där hans uppgift var att vakta målet.

Militärtjänsten genomförde Gunnar vid Dalregementet i Falun mellan åren 1952-53. Gunnar övervägde fortsatt militär karriär efter avlutad tjänstgöring. Han tackade nej, då passionen och intresset för skogsnäringen var större.

Annons

I stället blev det studier vid K.P.L. (Karlskoga Praktiska Läroverk), där han genomgick en två-årig kurs som avslutades våren 1957. Åren därpå fortsatte Gunnar med en utbildning till skogvaktare i Junsele för att slutligen år 1959 bli utexaminerad vid skogsskolan i Bispgården.

Gunnar återvände därefter till sin hembygd Älvdalen och fick en kortare anställning som stämplingsförman vid Skogsvårdsstyrelsen i Rättviks kommun. År 1960 fick han ett samtal från Domänverket gällande ett arbete som skulle ta honom ända upp till Norrbotten, närmare bestämt till Korpilombolo. Gunnar antog anställningen som biträdande kronojägare vid Domänverket Övertårneå skogsrevir.

I Korpilombolo träffade Gunnar sin livskamrat, Vanja Sandlund som sedermera blev hans hustru. Giftermålet förrättades i Vanjas föräldrahem i Piteå den 5 augusti 1967 av hennes bror, pastor Torgny. Vanja och Gunnar har idag varit gifta i 54 år och fick två söner, Erik och Johan Hårdén och senare även fem barnbarn.

Familjen flyttade från Korpilombolo till Töre i maj 1976. Han fick uppleva stora förändringar inom Domänverket med sammanslagning av skogsrevir, de sista åren innan pensionen. Gunnar slutade sin tjänst inom Jokkmokks skogsrevir den 31 december 1994. Gunnar tjänstgjorde 34 år i statlig tjänst för Domänverket som Kronojägare.

Annons

Intresset för studier och litteratur har alltid funnits vilket gjorde att han anmälde sig till en kurs i juridik under sin tid som pensionär. Skogens livskraft har alltid funnits nära honom som både tog honom ända upp till Norrbotten och till hans livs kärlek.

Hans 90 års dag kommer han stillsamt fira i sitt hem den 11 december med sin familj och barnbarnen.

Johan Hårdén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy