Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
S-kvinnor: Dalarna måste bli mer jämställt – makten innehas av män

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Dalarnas kvinnor är underrepresenterade i styret av Dalarna och yttersta makten innehas företrädvis av äldre män." Det skriver S-kvinnors distriktsstyrelse.

Bild: TT

Annons

Att kvinnor och män fortfarande inte är jämställda är tydligt både i stort och i smått. Vi ser ojämställda livsvillkor inom politiken, i familjelivet, på arbetsmarknaden, genom objektifiering och sexism och i nedvärderande språk och beteende gentemot kvinnor.

S-kvinnor Dalarna har i tre olika undersökningar kartlagt hur Dalarnas kommuner beslutat utifrån ett feministiskt perspektiv för att förbättra kvinnors livsvillkor och därmed få ett mer jämställt Dalarna.

Den första kartläggningen genomfördes 2018 och handlade bland annat om hur Dalarnas kommuner arbetar för att förebygga sexuella trakasserier och om skolorna har porrfilter. S-kvinnor Dalarna konstaterar att kommunerna har mycket arbete kvar för att motverka objektifiering av kvinnokroppen och sexuella trakasserier.

Annons

Kartläggning två genomfördes våren 2020 och handlade om hur kommunerna arbetar för att förebygga våld i nära relationer och om de har en långsiktig finansiering av tjej- och kvinnojourer. Våld i nära relationer är ett orättfärdigt samhällsproblem som ska motverkas med alla tillgängliga medel. S-kvinnor Dalarna konstaterar även i den kartläggningen att kommunerna i Dalarna har mycket arbete kvar i att förebygga våld i nära relationer.

Annons

Kartläggning tre har S-kvinnor Dalarna genomfört under hösten. Vi har gått igenom hur partierna fördelat sina uppdrag i fullmäktige, styrelse, nämnder och bolag mellan kvinnor och män. Resultatet är nedslående!

Dalarnas kvinnor är underrepresenterade i styret av Dalarna och yttersta makten innehas företrädvis av äldre män.

Kartläggningarna av hur de politiska uppdragen fördelats visar att det är långt kvar tills makten delas lika mellan kullor och masar. Flertalet av de allra högsta politiska uppdragen innehas av män.

Sammantaget visar våra kartläggningar att kvinnor i Dalarna fortfarande år 2021 lever under en gammaldags manlig maktstruktur. Dalarnas kvinnor är underrepresenterade i styret av Dalarna och yttersta makten innehas företrädvis av äldre män.

S-kvinnor Dalarna kommer att fortsätta arbetet med att kontrollera hur Dalarnas kommuner arbetar för att få till en organisation där makten fördelas jämnt mellan kvinnor och män. S-kvinnor Dalarna kommer inte att förtröttas i kampen för ett jämlikt och jämställt Dalarna!

S-kvinnor Dalarnas distriktsstyrelse – Ingalill Persson, Maud Jones Jans, Tiina Jansson, Blerta Krenzi, Marlene Otterborn, Anita Tärneborg, Susanne Mattes Gärtner, Nice Mattsson, Helena Källberg, Agneta Andreasson Bäck, Kicki Marcus, Maria Strömkvist och Yvonne Karlén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy