Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
V: Centerpartiet levererar ett logiskt haveri

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Frågan är nu: Vad vill Centerpartiet? Hur ska de ha det egentligen?" Det undrar dalapolitikerna Kajsa Fredholm (V) och Patrik Liljeglöd (V).

Bild: TT

Annons

Onsdagen den 24 november 2021 skulle ha blivit en historisk dag att minnas i svensk politisk historia, när Sverige fick sin första kvinnliga statsminister. I stället blev det en dag som kommer gå till eftervärlden som dagen då Centerpartiet lyckades göra logiskt haveri till en konstform.

Att 700 000 pensionärer med låg pension, som får så kallad garantipension, ska få upp till 1 000 kronor mer i månaden är tydligen för magstarkt för Centerpartiet.

Centerpartiet valde att först släppa fram Magdalena Andersson som statsminister för att sedan rösta nej till den budget de själva varit med och förhandlat fram, på grund av att Vänsterpartiet lyckats förhandla fram bättre villkor för Sveriges pensionärer. Av dem lever alltför många i dag inom gränsen för fattigdom.

Annons

Värt att nämna i sammanhanget, är att enligt Centerpartiets egna officiella kanaler, så är en höjning av garantipension något som Centerpartiet själv förordar. Frågan som då går att ställa är: Var 1 000 kronor i månaden en för hög summa för Centerpartiets smak? Eller var det fel för att det var just Vänsterpartiet som drev igenom detta krav och inte Centerpartiet själva?

Annons

Att Centerpartiet ägnat sig åt politiskt trixeri genom hela den här mandatperioden är förstås ingen hemlighet, men onsdagens uppvisning blev ett trick för mycket.

Att Centerpartiet ägnat sig åt politiskt trixeri genom hela den här mandatperioden är förstås ingen hemlighet, men onsdagens uppvisning blev ett trick för mycket. Inte bara att Centerpartiet genom sitt agerande såg till att Sverige nästa år lyder under en budget som är framförhandlad med ett högernationalistiskt parti.

Nej, Centerpartiets cirkuskonster rörde om förutsättningarna att regera så till den grad att Miljöpartiet av ren självbevarelsedrift blev tvingade att lämna regeringen.

Patrik Liljeglöd, V Falun, och Kajsa Fredholm, V Leksand.

Bild: Mats Laggar, Lars Dafgård, Arkivbild

Vi minns dagarna i juni, då Vänsterpartiet fällde regeringen för att skydda Sveriges hyresgäster från marknadshyror. Från flertalet centerpartister ljöd då tongångarna att Vänsterpartiet bara var ute efter att skapa kaos. Men Vänsterpartiet var då inte ute efter kaos, vi värnade om människors rätt till en bostad med en rimlig hyra.

Frågan är nu: Vad vill Centerpartiet? Hur ska de ha det egentligen?

Ena stunden säger man att man är det parti som tydligt tar avstånd från högernationalistiska krafter för att andra stunden orsaka att Sverige ska styras av en budget framförhandlad i samarbete med ett högernationalistiskt parti, Sverigedemokraterna.

Det är ett logiskt haveri.

Kajsa Fredholm, Vänsterpartiet Leksand

Patrik Liljeglöd, Vänsterpartiet Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy