Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
15 dalapolitiker: Sluta subventionera urbaniseringen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi kommunstyrelseordförande från Dalarna kräver att systemet förändras. " Det skriver samtliga 15 KS-ordföranden i länet.

Bild: Karin Sundin, Arkivbild

Annons

Ett fortsatt bostadsbyggande i Sverige är viktigt för både utveckling och tillväxt. Det finns ett behov av bostadsbyggande i både små och stora kommuner i landet. Vi har sett ett ökat bostadsbyggande i många kommuner vilket är väldigt glädjande. Men tyvärr har staten skapat ett investeringsstöd för byggande av hyresrätter som är utformat för att särskilt gynna storstäderna. Det är en helt oacceptabel ordning. Man skulle kunna kalla det här för någon form av anti-regionalpolitik.

Det statliga investeringsstödet för hyresbostäder är i dagsläget utformat för att ge större stöd för byggande i storstäderna. Staten ger mer pengar per kvadratmeter när bostäder byggs i stora städer än i mindre kommuner. Dessutom har storstadsregionerna en gräddfil in i systemet. Tidigare var stödet uppdelat i tre potter, där en mindre andel fördelades till Dalarna och övriga Sverige och en större andel till de största städerna.

Annons

Annons

Regeringen har nu fattat ett beslut om att ta bort pottsystemet, men samtidigt bestämdes att ärenden från de tre storstadsregionerna ska prioriteras före ärenden från övriga Sverige – gräddfilen för storstäderna ska behållas. Det är diskriminerande och kan ifrågasättas både utifrån samhällsbyggnads- och rättviseperspektiv.

Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna. Villkoren måste vara lika över hela landet.

Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna. Villkoren måste vara lika över hela landet. Vi ser ett stort behov av ökat bostadsbyggande av fler bostäder med rimliga hyresnivåer och hög standard även i Dalarna. Både från den kommunala allmännyttan och från privata hyresvärdar så framhålls investeringsstödet som viktigt för att de ska bygga nya hyresrätter även i mindre och mellanstora kommuner.

"Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna."

Bild: TT

Därför krävs ett långsiktigt stabilt system med investeringsstöd som ger samma förutsättningar i alla Sveriges kommuner. Vi kommunstyrelseordförande från Dalarna kräver att systemet förändras.

Annons

Vi vill ha ett stöd där alla företag har samma möjlighet att få stödet oavsett var i landet man bygger. Vi vill också ha ett stöd som är på samma nivå per kvadratmeter oavsett var i landet man bygger.

Annons

Det finns en stor efterfrågan av bostäder i många kommuner i Dalarna, och vi kommer göra det vi kan för att möta den efterfrågan. Men då krävs statliga stöd som inte driver urbanisering, utan som ger samma förutsättningar i hela Sverige.

Lars Isacsson (S)

Jan Bohman (S)

Joakim Storck (C)

Fredrik Jarl (C)

Stefan Norberg (S)

Ulrika Liljeberg (C)

Leif Pettersson (S)

Hans Unander (S)

Anna Hed (C)

Mikael Thalin (C)

Jonny Jones (C)

Fredrik Rönning (S)

Mats Nilsson (S)

Stina Munters (C)

Kjell Tenn (C)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy