Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Replik: M och C försöker skapa en illusion av verkligheten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraterna Tom Edoff och Fredrik Persson kritiserar (M) och (C) för bristande ambitioner i klimatfrågan.

Bild: Lars Dafgård, Arkivbild

Annons

REPLIK: På debattartikeln ”S i Falun skapar konflikter ur tomma intet” den 18/10 av Björn Ljungqvist (M) och Elisabeth Rooth Eriksson (C).

Björn Ljungqvist (M) och Elisabeth Rooth Eriksson (C) försöker skapa en illusion av verkligheten. Ert svar på vår text är full av felaktigheter. Är det nämndordförandens rökridå eller omedvetna missar? Vi får väl ändå tacka för svaret om era ambitioner i klimatfrågan. Tyvärr väljer ni att inte svara på frågan som vi ställde.

Dock kommer vi besvara er fråga om vilken strategi vi har. Socialdemokraternas strategi är att utifrån fakta och kunskap ta politiska beslut som gör en reell förbättring för Faluns alla invånare. Var de än bor i vårt växande Falun.

Annons

Annons

Ett tydligt exempel är när vi drev frågan gällande byskolorna. Vi anser att man har rätt till en bra kommunal skola nära oavsett var man bor i vår kommun. Till skillnad från er som ville lägga ner skolorna på landsbygden. Det är dock synd att ni ser det som en konfliktyta att vi vill skapa de bästa förutsättningarna för alla barn i Falu kommun. Gällande deltagandet under nämnden i augusti så är det riktigt att vi hade förhinder den dagen. Man kan väl bara vara med på ett möte i taget eller hur Björn?

Ni påstår att nämnden fattade beslut i augusti, om vilka mål som skulle vara barn- och utbildningsnämndens. Det stämmer inte att det fattades beslut om målen i augusti. Utan det var en ren informationspunkt och löd “nämnden har tagit del av informationen”.

I september kom dock verksamhetsplanen upp för behandling. Då yrkade Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att även prioritera målområdet “bekämpa klimatförändringarna”. Något som Falu Alliansen avslog utan vidare motivering än att nämnden ska ha tre mål, enligt instruktion. Var någonstans finns denna instruktion som ni påstår? Behöver vi vara oroliga att ni som ordförande och vice ordförande i den nämnd som förfogar över 40 procent av den totala kommunala budgeten inte vet skillnaden på en informations- eller beslutspunkt?

Flera av de andra nämnderna har prioriterat “bekämpa klimatförändringarna” i sina verksamhetsplaner. Det finns nämnder som har antagit två, tre men även alla fem mål. Menar du, Björn, att din egen partikollega, Anders Lindh – inte förstått den instruktion som du hänvisar till? Hans nämnd antog endast två av målen.

Annons

Annons

Ni valde att prioritera bort “bekämpa klimatförändringarna” i verksamhetsplanen för nämnden. Är det rimligt att den nämnd som i särklass har den störst budget av alla nämnder i Falun inte prioriterar denna viktiga fråga? I upphandlingar till leverantörerna, i undervisningen på skolorna eller för säkra skolvägar? Utan en reell politik med konkreta förslag och politiska visioner blir er klimatpolitik endast en Björntjänst för Faluns barn.

Fredrik Persson (S)

Tom Edoff (S)

Fredrik Persson, ledamot i Barn- och utbildningsnämnden för Socialdemokraterna

Tom Edoff, ersättare i Barn- och utbildningsnämnden för Socialdemokraterna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy