Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
Skedvipensionärer på spännande utflykt

Villa Bergalid, en kulturminnesmärkt slottsliknande sekelskiftesvilla i Falun, besöktes nyligen av 20-talet pensionärer från Stora Skedvi.

Detta är en läsartext.

Mikael Lundin, ansvarig för driften på Bergalid och styrelseledamot i Frimurarorden Dalarnes Andreasbröder, berättade fängslande om huset. Kaffet efter lunchen serverades i Vita Salongen. Möblerna kommer från Västerås slott och är i nykokokostil. Foto: Läsarbild

Annons

Villan uppfördes 1902 åt Erik Johan Ljungberg, dåvarande disponent för Stora Kopparbergs bergslag. Han startade även olika yrkesskolor och kvar finns idag Ljungbergsfonden som varje år delar ut 30 miljoner till barn och ungdomar med intresse för teknik och naturvetenskap.

I dag äger Frimurarorden villan och den hyrs ofta ut till olika arrangemang. Mikael Lundin styrelseledamot i Andreasbröderna, guidade gruppen under rundvandringen i huset.

Annons

Annons

Lunch intogs i Blomsterrummet där intendent Lars Asgård berättade om matsalen. Ljungberg som var tekniskt intresserad utrustade huset med många för dåtiden moderna finesser, elektrisk tvättmaskin, treglasfönster, hiss för att nämna några. Hela huset är för övrigt en enda stor kulturskatt med sina möbler i valnöt, träpaneler och målningar.

Besöket avslutades med en stunds stämningsfull meditation i ett av ordensrummen på övervåningen till tonerna av psalmen Kärlekens tid av BAO medan ljuset sakta sänktes. En intressant och givande dag i ett hus som är anonymt för många.

Karin Simes

Elektrisk tvättmaskin årsmodell 1902. Foto: Läsarbild

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy