Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Falualliansen vill se fler i egen försörjning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Antalet invånare i Falun kommun som är beroende av försörjningsstöd måste minska, anser Falualliansen.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Socialnämnden i Falun har under många år uppvisat stora och ökande ekonomiska underskott. Under det S-ledda styret i nämnden 2010–2018 genomfördes tyvärr inga nämnvärda insatser för att komma tillrätta med dessa.

Ordning och reda i ekonomin var ett av Falualliansen viktiga fokus efter det senaste valet. Därför var en analys av socialförvaltningens verksamhet och ekonomiska behov prioriterad. Att hjälpa fler personer att gå från bidrag till egen försörjning blev därför ett utpekat mål.

Annons

Annons

Falualliansen i kommunstyrelsen arbetade sedan fram en ekonomisk plan med ett flerårigt och kraftfullt budgettillskott för att ge nämndens olika enheter rimliga förutsättningar att hålla budget.

Vidare genomfördes en omfattande organisationsförändring där förvaltningens verksamhet delades upp. Ansvaret för vuxenstöd, med mera slogs bland annat samman med verksamheten inom AIK (arbetsmarknad, integration och kompetens) och blev en ny förvaltning med namnet arbetslivs- och socialförvaltningen.

Trots pandemin har cirka 20 personer under 2021 på detta sätt gått från försörjningsstöd till egen försörjning.

Där har man arbetat intensivt med bland annat auktoriserade vuxenutbildning och olika jobbspår. Trots pandemin har cirka 20 personer under 2021 på detta sätt gått från försörjningsstöd till egen försörjning. Det innebär stora positiva förändringar för individerna och det har reducerat antalet som är beroende av försörjningsstöd.

Ser vi framåt har vi också all anledning att vara positiva. Underskotten minskar och ekonomin i berörda delar väntas tack vare genomförda åtgärder vara i balans under 2022. Ett minskande antal hushåll behöver försörjningsstöd. Nu ökar också behovet av arbetskraft i takt med att pandemin släpper sitt grepp och ännu fler jobbspår kan därmed påbörjas.

Annons

Falualliansen i socialnämnden

Helena Lindström (M), Daniel Drugge (C), Carl Ström (M), Anna Granath (M), Mia-Maja Gustavsson (KD), Linda Andersson (M), Åsa Annerstedt (C), Mats Hogmark (C), Ersbjörs Pia Börjeson (L) och Anders Runström (FP).

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy