Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Inkludera hela Falu kommun i en handelsutredning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Utvecklingen av nya bilberoende handelsområden ökar ojämlikheten i samhället.” Det skriver Anders Gottberg. På bilden, handelsområdet Majoren i Falun.

Bild: Mikael Johansson

Annons

När regementet i Falun lades ned omkring år 2000 började kommunen planera för handel på regementsområdet. Starka invändningar restes mot ett externhandelsområde.

Planerare och politisk majoritet invände att detta skulle bara vara för skrymmande varor och sällanköpsvaror där biltillgänglighet var nödvändig.

I den ursprungliga planen medgavs endast några få kvadratmeter för detaljhandel i form av en liten livsmedelsaffär. Centern reserverade sig ändå mot antagandet av planen då man ansåg att risken för en okontrollerad utveckling var för stor.

20 år senare ser vi att utvecklingen av området blivit just det kritikerna befarade. Även nya områden har tagits i anspråk på handelns villkor, såsom Majoren och Myran. Konsekvensen är ökat bilberoende, utarmning av centrumhandeln, nedläggning av kvartersbutiker och en kraftig nedgång i handeln i orter utanför Falun.

Annons

Annons

När regementet i Falun lades ned omkring år 2000 började kommunen planera för handel på regementsområdet. Starka invändningar restes mot ett externhandelsområde. Det skriver Anders Gottberg.

Bild: Lars Dafgård

Trots åberopade deklarationer om att de tre hållbarhetsdimensionerna om ekologi, ekonomi och social samverkan, ska vara vägledande för stadens och kommunens utveckling fortsätter trenden.

Utvecklingen av nya bilberoende handelsområden ökar ojämlikheten i samhället, gör det svårare att bo på landsbygden, förfular stadens entréer och ger en ovälkommen skjuts till ökad varukonsumtion.

Den nya handelsutredningen tar ett traditionellt avstamp i handelsbranschens prognoser med ökade konsumtionsvolymer. För Faluns del önskar man också (precis som de flesta andra kommuner) att handeln ska öka för egen del på bekostnad av andra orter.

Och när man pratar om handel handlar det i huvudsak om vad som ska hända i tätorten Falun. Landsbygdens försörjning förbigås. Utredningen kan alltså sägas vara en mycket traditionell och oreflekterad framskrivning av konsumtionstrender och ger förslag på nya områden för fler affärer.

Exempel på ett sådant helt onödigt förslag är vid avfarten mot Sundborn från Lugnetleden. Utgångspunkten i handelsutredningen bör snarare ta sin utgångspunkt i det utsatta läge som världen befinner sig i.

Annons

Vi vet till exempel att ökad konsumtion är klimatdrivande, att ökad varuproduktion är till nackdel för den biologiska mångfalden och att vår överkonsumtion medför en lång rad miljöproblem.

Vi föreslår:

- Att utredningen görs om med utgångspunkt från samhällets behov av långsiktig överlevnad.

- Att en utredning beaktar att samhället är på väg i en omställningsfas för att nå hållbarhetsmålen.

- Att orterna Sågmyra, Grycksbo, Bjursås, Linghed, Borgärdet, Sundborn och Vika ges en större vikt i utredningen.

- Att inga nya handelsområden förs fram innan man känner de verkliga behoven.

Anders Gottberg – Naturskyddsföreningen i Falun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy