Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbetet mot våld mot kvinnor måste intesifieras skriver Annakari Berglund, ordförande Internationella Kvinnoföreningen i Borlänge, och Carola Michaelsdotter, verksamhetschef Borlänge Kvinnojour. Foto: Henrik Hansson

Annons

Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innanför hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhälls- och folkhälsoproblem i Sverige och i världen. I Sverige dödades tretton kvinnor under 2020. De dödades av män som fanns i deras närhet.

Detta måste få ett slut!

Under tre dagar i slutet av november, med början den 25 november, manifesterar flera organisationer i Borlänge mot våldet mot kvinnor. Vi gör detta i samband med FN:s dag ”Orange Day”. Den dagen uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Annons

Annons

Det är bra att Borlänge kommun fattat beslut om en handlingsplan för att motverka våld i nära relationer. Nu gäller det att göra verklighet av planen. Vi kan konstatera att det brådskar!

På torsdag 25 november kommer vi att tända ljus på Sveatorget för de kvinnor som dödades i Sverige under 2020, som är det senaste året där det finns säkerställda uppgifter. På fredag 26 november kommer vi att samtal med kvinnliga författare och uppleva dramatiseringar om kvinnors historia och kvinnors kamp om rösträtt. På lördag 27 november blir det samtal och musik på Sveatorget för att aktualisera kvinnors situation och frågan om våld i nära relationer.

Världens alla regeringar, FN-organ, civilsamhället och andra institutioner måste göra krafttag för att få ett slut på våld mot kvinnor, öka medvetenheten om orsakerna till och följderna av våldet. De offentliga verksamheterna och de ideella krafterna måste få mer resurser för att förebygga och reagera mot våldet. Vi måste tillsammans arbeta för att förändra normer, beteendet hos män och pojkar och ännu mer kraftfullt driva jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Det är bra att Borlänge kommun fattat beslut om en handlingsplan för att motverka våld i nära relationer. Nu gäller det att göra verklighet av planen. Vi kan konstatera att det brådskar! Vi kan också konstatera att det behövs mer stöd till de organisationer som dagligen arbetar med kvinnor i utsatta situationer, i länet och i kommunerna i Dalarna. Det handlar om att informera och samtala med kvinnor om jämställdhet och deras rättigheter, att ge alla kvinnor möjlighet till att bli delaktiga i samhället – i vår kommun.

Annons

Annons

Det råder också ett individuellt ansvar! Vi måste våga ta snacket – hemma med våra män och söner, bland kompisar och vänner, med grannar, med arbetskamrater, med politiker och beslutsfattare!

Så här kan vi ”ta snacket” om våldet mot kvinnor:

Jag tänker på vad jag säger

Jag säger ifrån när någon uttrycker sig sexistiskt

Jag stöttar andra som säger ifrån

Jag tar snacket när det behövs

Jag stöttar de organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter

Carola Michaelsdotter, verksamhetschef Borlänge Kvinnojour

Annakari Berglund, ordförande Internationella Kvinnoföreningen i Borlänge

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy