Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Byggnads: Branschen vi älskar får inte tas över av kriminella

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi som fackförbund ser det som vårt uppdrag att göra allt vi kan för att få bort fusk och kriminalitet från branschen." Det skriver Byggnads GävleDala i ett uttalande.

Bild: TT

Annons

Det senaste decenniet har arbetslivskriminaliteten i byggbranschen blivit både mer utbredd och mer internationellt organiserad. En granskning från det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen visar att fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och avtal.

Som vanligt är det arbetare längst ner i kedjan som betalar kapitalägarnas höga vinster genom vidriga arbetsförhållanden. Detta osunda företagande är en skam för landet och EU.

Annons

Annons

Vi har tyvärr massor av exempel i region GävleDala, i fjällvärlden gör myndigheterna tillslag varje år. Utsatta arbetare omhändertas och skickas tillbaka till sina hemländer. Regionens duktiga förtroendevalda och ombud försöker förändra branschen samtidigt som företagen gör allt de kan för att lura systemet.

Vi har tyvärr massor av exempel i region GävleDala, i fjällvärlden gör myndigheterna tillslag varje år.

Utvecklingen har fått både branschföreträdare och politiker att reagera starkt. Den senaste tiden har regeringen bland annat tillsatt en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet och i oktober kom Byggnads och Byggföretagen överens om att inrätta en åtgärdskommission för en byggbransch fri från fusk och kriminalitet.

Det är bra. För läget är akut och vi kan inte sitta på händerna när branschen vi älskar tas över av kriminella. Vi som fackförbund ser det som vårt uppdrag att göra allt vi kan för att få bort fusk och kriminalitet från branschen.

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala.

Bild: Eric Salomonsson, Eric Salomonsson

Vi vill återigen se en byggbransch vi kan vara stolta över. Präglad av yrkesskicklighet, säkerhet och sund konkurrens mellan innovativa företag. Men det är inte rimligt att Byggnads medlemmar ensamma får betala för den granskning som behövs. Båda parter måste ta sitt ansvar och branschen ska stå för notan!

Uttalande från Byggnads GävleDalas regionfullmäktige, Hofors Folkets hus, den 13/11 2021.

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy