Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Oacceptabel bottenplacering för Borlängeskolorna – vi vill satsa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Borlänges barn och unga förtjänar en lika bra skolgång som barnen på Lidingö

Ännu ett år släpper Lärarförbundet sin årliga ranking av Sveriges bästa till sämsta skolkommuner. För andra året i rad placerar sig Borlänge kommun på plats 288 av 290 möjliga, vi är alltså bland de tre sämsta skolkommunerna i landet – det är oacceptabelt.

Annons

I Borlänge betalar invånarna över 34% i kommunalskatt, trots detta fallerar de kommunala skolorna och våra skolbarn får inte en jämlik skolgång. Majoriteten i Borlänge har stängt byskolor och bussat ut elever över hela kommunen, till råge på det har vi låg andel behöriga lärare och svaga lärarlöner.

Det är djupt beklagligt att socialdemokratiska politiker tillåts leka monopol med folkets likvida medel genom att prioritera socialbidrag före kommunens skolor och barn. Förutom den låga andelen behöriga lärare och de svaga lärarlönerna drabbas skolbarnen i Borlänge av att läromedel bortprioriteras.

Annons

Den genomsnittliga svenska kommunen lägger i dag 650 kronor per elev och år på läromedel, i Norge satsas i genomsnitt 1 050 kronor och i Finland 1 450 kronor. I våra närmaste grannländer satsas alltså dubbelt så mycket som i Sverige på just läromedel, en otroligt viktig resurs inom skolan.

Vi vill se att Borlänges skolor höjer behörigheten bland lärarkåren, genom att öka lärarlönerna och avlasta lärarna. Genom att skapa en attraktiv arbetsplats för såväl lärare som elever kommer Borlänges skolor att höja sig markant från den nuvarande placeringen.

Bild: Mikael Hellsten

Borlänges barn och unga förtjänar en lika bra skolgång som barnen på Lidingö – det skall inte vara trötta politikers styrning av likvida medel som avgör huruvida du får en bra skolgång eller ej.

Annons

Vi vill vara riktigt tydliga med vårt ställningstagande, så länge Socialdemokraterna tillåts styra i Borlänge kommer våra skolor inte att bli lika bra som andra – detta då barnen inte prioriteras i Socialdemokraternas kommun.

Vi kommer att satsa på framtiden i Borlänge – och det är våra barn och unga, de som kommer att ta över ansvaret för kommunen i framtiden

Sverigedemokraterna Borlänge genom Daniel Lönn, distriktssekreterare SD Dalarna, ledamot SD Borlänge.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy