Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Öka tillgängligheten i en trygg stadskärna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Falun har en vacker stadskärna med inbjudande gångstråk, rinnande vatten, parker och torg. Det vi är sämre på är att göra dessa tillgängliga”. Det skriver bland annat KD-politikerna i Falun, Elin Borglund och Mia-Maja Gustavsson.

Bild: Lars Dafgård

Annons

I FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling är ett mål att göra städerna inkluderande, säkra och hållbara. Detta för att en trygg miljö krävs för att tillåta en fri rörelse för alla.

Rörlighet i våra stadsmiljöer förebygger brottslighet. Forskning visar att det är möjligt att använd arkitektur för att öka trygghet. De främsta sätten att öka trygghet är att minska möjligheterna att begå brott och att motverka situationer och omgivningar som kopplas ihop med brott.

Annons

Annons

Det finns fyra generella trygghetsökande åtgärder som kan beaktas i alla områden: naturlig övervakning, territorialitet, naturliga mötesplatser samt underhåll. Användning och utformning av dessa åtgärder behöver dock planeras utifrån varje områdes förutsättningar.

Men det finns några avgörande fysiska faktorer som gör att människor känner sig tryggare på offentliga platser under alla tidpunkter på dygnet. Dessa faktorer är att platsen är befolkad, överblickbar, kontaktbar med omgivningen, orienterbar och välskött.

Elin Borglund och Mia-Maja Gustavsson.

Bild: Karin Sundin

Belysningen har en stor betydelse när det gäller alla av de ovan nämnda faktorerna. Något som bekräftas i rapporten ”Trygg stadsmiljö” från Boverket. Falun har en vacker stadskärna med inbjudande gångstråk, rinnande vatten, parker och torg.

Det vi är sämre på är att göra dessa tillgängliga. Allt för många platser är mörka eller felaktigt belysta under de mörka tiderna på dygnet, vilket är en stor del av tiden i Sverige. Utöver det saknas det sittplatser och toaletter.

Något som gör det svårt för många att röra sig i vår stad. Kristdemokraterna vill att kommunen tar fram en belysningsplan för ökad trygghet samt tillgodoser att våra parkmiljöer, torg, lekplatser och gångstråk får ett tillskott av sittplatser samt offentliga toaletter.

Annons

Annons

Så att alla våra medborgare känner sig trygga att röra sig i våra stadsmiljöer. Ju fler som rör sig i omgivningarna, desto större trygghet skapas. För alla.

Elin Borglund (KD) Roger Westlund (KD) Benny Jernberg (KD)

Mia-Maja Gustavsson (KD) Fredrik Ernlund (KD)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy