Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ludvika

Insändare
Äldresorgen breder ut sig - vi behöver ett uppror!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Äldresorgen breder ut sig - starta ett uppror, säger insändaren.

Bild: Robban Andersson

Annons

Nej jag har inte skrivit fel. Det ska vara äldresorgen. Tack för en mycket bra insändare "Hur har de äldre det egentligen?" i NLT den 11 november. Insändarna Pia Andersson och Stina (anhöriga) i Ludvika undrade hur de boende hade det på särskilt boende. Målet med Värdighetsgarantierna som beslutades om för åtta år sen i Ludvika gäller alla äldreboende i Ludvika. De boende ska ha ett värdigt liv och känna välbefinnande. Exempel på detta är en individanpassad aktivitet per dag, och att den som vill ska få utevistelse en gång per dag. Vill inte personalen göra dessa arbetsuppgifter är det arbetsvägran, olämplig personal och eller olämplig arbetsledning.

Annons

Kanske är det bara en fin skrivbordsprodukt eller snarare falsk varudeklaration som absolut inte borde kunna fortgå. Jag har själv arbetat med rehabilitering av äldre i slutet av förra århundradet, och i början av detta, men är nu ålderspensionär. Min känsla är att nedmontering av äldreomsorg till äldresorg pågår på många ställen runt hela Sverige och många vikarier arbetar utan utbildning och stöd.

Annons

Den yrkeskategori som förr hade hand om fritidsaktiviteter och sociala aktiviteter - terapibiträde/aktivitetsledare har på många ställen tagits bort, och man förlitar sig på anhöriga, frivilla, föreningar och kyrkan. Även den viktiga maten som har lagats nära de boenden transporteras nu ofta milsvida omkring.

Min erfarenhet av dålig äldreomsorg (inom demensvården) de senaste åren är Orsa kommun med mycket fina ord från Orsa ledningen, bortförklaringar och försvarstal. Tyvärr är nog inte Ludvika och Orsa sämre kommuner än genomsnittet. Det är få som är så modiga som insändarskribenterna att de vågar (med sina namn) och orkar visa på brister. Det skulle vara väldigt bra om det startades ett äldreuppror genom att Pia och Stinas insändare publicerades i tidningar runt hela Sverige.

Jag tror att nyckeln till bra äldreomsorg är tillräckligt med ordinarie utbildad personal som har gott bemötande, bra arbetsförhållande och vettig lön vilket kräver bra arbetsledning och kunniga politiker. Alltså att kommunerna förstår att god äldreomsorg måste få kosta. Dessutom behövs påtryckning från allmänheten!

Varför väljer så många att inte reagera på brister i äldreomsorgen? Det går inte längre att spara på detta område om vi ska ha en äldreomsorg värd namnet istället för förvaring. Det förvånar mig storligen att inte fler reagerar på brister inom dagens äldreomsorg! Snabbare än vi tror kan vi själva hamna i en total beroendesituation. Livet ska va livsvärdigt hela livet!

Christina Börjesson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy